Ενεργητικό παιχνίδι σε ακατάλληλο καιρό

Δε συμβαίνει πολλές φορές να έχει πολύ ζέστη, πολύ κρύο, πολύ βροχή και να πρέπει αναγκαστικά να μείνετε μέσα;

Όταν τα παιδιά μένουν μέσα συχνά οδηγούνται σε πλήξη και υπερβολική ώρα μπροστά στην οθόνη και πιθανώς σε ανεξέλεγκτα τσιμπολογήματα. Υπάρχουν ωστόσο δραστηριότητες που μπορούν να τα κρατούν απασχολημένα και ενεργητικά ακόμη και όταν δεν μπορούν να βγουν έξω για παιχνίδι λόγω καιρού.

  • Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια ως εμπόδια για να πηδήξουν.
  • Διοργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού.
  • Ανοίξτε μουσική και παίξτε “αγαλματάκια ακούνητα”! Τοποθετήστε ένα άτομο υπεύθυνο για τη μουσική και “παγώστε” όταν η μουσική σταματά.
  • Μετατρέψτε το πάτωμα σε καυτή λάβα! Τοποθετήστε πλαστικά πιάτα ή κομμάτια χαρτιού γύρω από ένα δωμάτιο. Τα παιδιά μεταπηδούν από χαρτί σε χαρτί προσπαθώντας να αποφύγουν το “καυτό δάπεδο της λάβας”. Τα παιδιά πρέπει να αναπηδούν από πλάκα σε πλάκα (ή χαρτί σε χαρτί). Ισορροπία και προσοχή … μην πέσετε!
  • Φουσκώστε μπαλόνια και παίξτε βόλεϊ ή μπάσκετ με αυτά.
  • Πηγαίνετε στο εμπορικό κέντρο! Η βόλτα στο εμπορικό είναι και διασκεδαστική και ακόμη μια ματιά σε μια βιτρίνα.

Δείχνοντας εμείς οι γονείς τον τρόπο στα παιδιά και δίνοντας το αρχικό έναυσμα, εξασφαλίζουμε ότι τα παιδιά μας θα γίνουν πιο δημιουργικά και εφευρετικά όσον αφορά στο παιχνίδι τους και θα περνάνε καλύτερα όταν παίζουν ενεργητικά παρά όταν κοιτούν παθητικά μια οθόνη. Μεγαλώνοντας, αυτές οι συνήθειες παραμένουν και καθώς τα παιδιά θέλουν να επαναλαμβάνουν ευχάριστες εμπειρίες θα επιδιώκουν και μόνα τους να παίξουν τα παιχνίδια που έχουν μάθει για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να αγαπήσουν το ενεργητικό παιχνίδι και η τηλεόραση, το τάμπλετ, τα ηλεκτρονικά και το τσιμπολόγημα να μην αποτελούν το πρώτο πράγμα που έρχετε στο μυαλό τους όταν βρίσκονται στο σπίτι.

Iατρούδης Γιώργος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Εθελοντής

No Favorites Has Been Added!