Όλη η αλήθεια για τη ζάχαρη στο ποτήρι σας!

Ως γονέας θέλετε να δώσετε στα παιδιά σας θρεπτικά τρόφιμα και ροφήματα, αλλά μερικές φορές είναι δυσκολότερο απ´οτι φαντάζεστε να εντοπίσετε τις ανθυγιεινές επιλογές . 

Τα διάφορα ροφήματα που συνηθίζουμε να πίνουμε γονείς & παιδιά, είναι σαν υγρές καραμέλες: γεμάτα ζάχαρη. Μάθετε τα διατροφικά χαρακτηριστικά τους και ανακαλύψτε υγιεινές εναλλακτικές.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη έχουν τρομακτικές ποσότητες αυτής. Ενδεικτικά 15γρ. στα 100mL ή 50γρ. ανά κουτάκι 330mL. Όλη αυτή η ζάχαρη είναι πρόσθετη και είναι περισσότερη κατά 8 φορές από τη σύσταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα παιδιά.

Νερό με γεύση & βιταμίνες

Τα περισσότερα περιέχουν ζάχαρη! Μην ξεγελιέστε απ’ τις διαφημίσεις. Ελέγξτε την ετικέτα με τη διατροφική ανάλυση και δείτε πόση ζάχαρη περιέχουν. Χρησιμοποιώντας φέτες φρούτων, λαχανικών και μυρωδικών, μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι νερό με ποικιλία γεύσεων, χωρίς ζάχαρη.

Fruit punch

Αρέσει στο παιδί σας; Δυστυχώς είναι ό,τι χειρότερο, καθώς τα περισσότερα περιέχουν κατά μέσο όρο 18 κουταλάκια ζάχαρη ανά ποτήρι.

Έτοιμο τσάι

Το έτοιμο τσάι συνήθως περίεχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αν πινέτε ένα μπουκάλι κάθε μέρα είναι σαν να τρώτε 160 κουτιά μπισκότα το χρόνο.

Χυμοί

Οι χυμοί προέρχονται από φρούτα, οπότε είναι υγιεινοί. Σωστά; Όχι απαραίτητα. Τα σάκχαρα στα φρούτα είναι φυσικά, αλλά παραμένουν απλοί υδατάνθρακες. Χωρίς τις φυτικές ίνες του φρούτου, ο χυμός είναι μόνο το νερό και τα σάκχαρά του. Άλλωστε οι έτοιμοι χυμοί είναι φτιαγμένοι από συμπυκνωμένους χυμούς με αποτέλεσμα να περιέχουν υπερβολική συγκέντρωση σακχάρων. Αντί για χυμό, προσφέρετε ένα ολόκληρο φρούτο ή μια φρουτοσαλάτα με πολλά χρώματα. Όταν επιλέγετε φρεσκοστιμμένο χυμό φροντίστε να μην χρησιμοποιείτε περισσότερα από 3 φρούτα για την παρασκευή του.

Αθλητικά ποτά

Τα αθλητικά ποτά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά και τους ενήλικες που αθλούνται. Ναι μεν περιέχουν πρόσθετους ηλεκτρολύτες, αλλά περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης (γλυκόζης, φρουκτόζης, δεξτρόξης κλπ). Αφήστε τέτοια ποτά για τις περιπτώσεις που το παιδί τα χρειάζεται, δηλαδή σε έντονη φυσική δραστηριότητα μεγάλης διάρκειας (περισσότερο από 60 λεπτά) σε ζεστό περιβάλλον.

Smoothies

Τα smoothies επίσης δεν είναι όσο υγιεινά όσο φαίνονται. Τα περισσότερα εστιατόρια και μαγαζιά που προσφέρουν smoothies, προσθέτουν σιρόπι με ζάχαρη για να τα κάνουν πιο εύγευστα. Ακόμα και τα σπιτικά smoothies με λίγη ζάχαρη, δεν έχουν αρκετές φυτικές ίνες για να νιώσει ένα παιδί ή ένας ενήλικας χορτάτος για πολύ ώρα.

Ως γενική προσέγγιση μην αγοράζετε έτοιμα ροφήματα, αναψυκτικά, χυμούς και τσάι για το σπίτι. Προτιμήστε πάντα το νερό για να ξεδιψάτε και κάποιες φορές μικρή ποσότητα φρεσκοστιμμένου χυμού.

No Favorites Has Been Added!