Μήπως ταΐζετε πολύ το ανήσυχο μωρό σας;

Τώρα που το μωράκι σας έχει έρθει θέλετε να κάνετε ότι μπορείτε για να νιώθει άνετα. Όταν είναι ανήσυχο να το ταΐσετε ίσως είναι μια εύκολη κι αποτελεσματική λύση, ωστόσο αν δεν πεινάει πραγματικά καταλήγετε να το ταΐζετε παραπάνω από όσο πρέπει. Ο τρόπος που ταΐζετε το μωρό σας, από τη πρώτη μέρα κιόλας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην σχέση που θα αναπτύξει με το φαγητό για την υπόλοιπη ζωή του.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δίνετε προσοχή και να μάθετε τα σημάδια που υποδεικνύουν πότε το μωρό σας πεινάει και πότε έχει χορτάσει. Αποφύγετε να ταΐζετε περισσότερο το μωρό σας μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε τι σημαίνει το κάθε διαφορετικό κλάμα και πως μπορείτε να το ηρεμήσετε.

Το κλειδί για την αποκωδικοποίηση του κλάματος

Σκεφτείτε το εξής. Το κλάμα είναι η υπερδύναμη του μωρού σας. Είναι δυνατό, στρεσογόνο και κινητοποιεί τους γονείς να του δώσουν σημασία. Είναι λογικό για τα μωρά να κλαίνε και να είναι ανήσυχα καθώς αυτός είναι ο τρόπος που επικοινωνούν. Καθώς θα μαθαίνετε να ανταποκρίνεστε κατάλληλα στις διαφορετικές απαιτήσεις τους μωρού σας, αυτό θα κλαίει λιγότερο (δεν αναφέρεται σε πρόωρα μωρά ή μωρά με προβλήματα υγείας). Θα σας φανεί χρήσιμο να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε το μωρό σας είναι απλά νευρικό και πότε χρειάζεται κάτι. Τα μωρά κλαίνε για πολλούς διαφορετικούς λόγους, εκτός από το να πεινάνε, μπορεί να ζεσταίνονται ή να κρυώνουν. Να έχουν βαρεθεί ή να έχουν κουραστεί. Να μη νιώθουν άνετα, να θέλουν άλλαγμα πάνας ή να έχουν τρομάξει με κάτι. Όταν μάθετε να αναγνωρίζετε το κάθε διαφορετικό κλάμα θα είναι πολύ πιο εύκολο να το ηρεμήσετε.

Τρόποι να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο μωρό χωρίς να το ταΐσετε

 • Μείωση ερεθισμάτων. Απομακρύνετε το μωρό από ένα χώρο με πολύ κόσμο και φασαρία. Πηγαίνετε με το μωρό σας κάπου πιο ήσυχα, τραγουδήστε του και κουνήστε το απαλά.

 • Παίξτε μαζί του. Αποσπάστε του τη προσοχή με πολύχρωμα παιχνίδια, κουδουνίστρες ή ακόμα και δείχνοντας τους το είδωλό του στον καθρέφτη.

 • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις κι απαλοί ήχοι. Δοκιμάστε το ρυθμικό κούνημα πάνω-κάτω, το κούνημα στο καροτσάκι σε συνδυασμό με τους “λευκούς ήχους” (Μονότονοι στατικοί ήχοι πχ. σεσουάρ, απορροφητήρας, ηλεκτρική σκούπα κ.α.).

 • Η ρουτίνα βοηθάει. Πολλά μωρά ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως παιχνίδι- φαγητό- ύπνος και πάλι από την αρχή. Αν παρατηρήσετε ότι αυτό ισχύει και για το δικό σας μωρό προσπαθήστε να μη του “χαλάσετε” το πρόγραμμα.

 • Η πιπίλα. Τα μωρά έχουν γεννηθεί για πιπιλίζουν το οτιδήποτε, μια πιπίλα ίσως να βοηθήσει.

 • Ώρα για ύπνο. Τα μωρά αντέχουν μόνο μερικές ώρες ξύπνια. Ίσως το μωρό σας νυστάζει και χρειάζεται βοήθεια στο να αποκοιμηθεί. Δοκιμάστε κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές ώστε να αποκοιμηθεί πιο γρήγορα και με λιγότερη γκρίνια.

Πολλές φορές το μωρό σας συνεχίζει να κλαίει παρότι έχετε κάνει τα πάντα για να το ηρεμήσετε. Σε αυτή τη περίπτωση το μωράκι σας μπορεί να έχει κάποια αδιαθεσία, να έχει αέρια ή απλά να έχει εκνευρισμό.

Σημάδια ότι το μωρό σας πεινάει πραγματικά

Μόλις μάθετε τι να προσέχετε, τα σημάδια ότι πεινάει θα είναι ξεκάθαρα. Τα πεινασμένα μωρά κλαίνε αλλά δώστε σημασία στα σημάδια που σας δίνει πριν αρχίσει να κλαίει.

 • Βάζει τα χέρια στο στόμα

 • Όταν τα αγκαλιάζετε ψάχνουν για θηλή

 • Κάνουν κινήσεις και ήχους πιπιλίσματος

 • Ρουφάνε τα δάχτυλά τους ή τα δικά σας

 • Τεντώνουν χέρια και πόδια

 • Σφίγγουν τις γροθιές τους πάνω από τη κοιλία τους

 • Αναπνέουν πιο γρήγορα

Το κλάμα είναι το τελευταίο σύμπτωμα γι’ αυτό προσπαθήστε να ταΐσετε το μωρό σας μόνο αν δείτε κάτι από τα παραπάνω και αποφύγετε να ακολουθείτε αυστηρό ωράριο ταΐσματος.

Αν το μωρό σας κλαίει αλλά δεν δείχνει σημάδια πείνας πιθανόν φταίει κάτι άλλο. Αν ενώ το ταΐζετε συνεχίζει να κλαίει είναι επειδή δεν πεινά. Αντί να επιμένετε στο τάισμα ελέγξτε άλλες πιθανές αιτίες και δοκιμάστε διαφορετικές τεχνικές καθησυχασμού. Αν το μωρό σας κλαίει συνεχώς, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.

Κατερίνα Μυλωνά, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Εθελόντρια

No Favorites Has Been Added!