Πρεβιοτικά vs Προβιοτικά

Πιθανότατα να έχετε ακούσει για τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά, αλλά γνωρίζετε τι είναι;

Διάφορες έρευνες έχουν εντοπίσει συγκεκριμένα λειτουργικά συστατικά των τροφίμων που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας. Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά αποτελούν δύο τέτοια συστατικά. Παρόλο που είναι διαθέσιμα και ως συμπληρώματα διατροφής, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, βρίσκονται ως φυσικά συστατικά σε απλά, καθημερινά τρόφιμα από τα οποία απορροφώνται  από τον οργανισμό μας πολύ εύκολα.

Τι είναι τα πρεβιοτικά και τι κάνουν;

Τα πρεβιοτικά, είναι φυσικά, μη εύπεπτα συστατικά των τροφίμων, τα οποία ουσιαστικά τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπάρχοντων ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας, όπως είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες. Τα πρεβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία και την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος καθώς και να ενισχύσουν την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου στο παχύ έντερο. Ενδυναμώνουν, επίσης, το προστατευτικό «τείχος» του εντέρου, ώστε να εμποδίζουν τη διέλευση παθογόνων μικροοργανισμών, που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες δράσεις (π.χ. διάρροιες), παρεμποδίζουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων του εντέρου.

Η βασική τους διαφορά με τα προβιοτικά είναι ότι τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν τους ίδιους τους μικροοργανισμούς, αλλά τα απαραίτητα συστατικά για την την καλή λειτουργία των μικροοργανισμών. Έχουν αντίστοιχες δράσεις με τα προβιοτικά, ωστόσο όχι στον ίδιο βαθμό και με την ίδια αμεσότητα. Κι αυτό γιατί τα πρεβιοτικά δρουν έμμεσα, ενισχύοντας ουσιαστικά τα προβιοτικά

Τα πρεβιοτικά στην διατροφή μας.

Για να συμπεριλάβουμε περισσότερα πρεβιοτικά στη διατροφή μας μπορούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα όπως: μπανάνες, κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα, σπαράγγια, αγκινάρες, σόγια και τρόφιμα ολικής άλεσης.

Τι είναι τα προβιοτικά και τι κάνουν;

Όταν μιλάμε για προβιοτικά συστατικά αναφερόμαστε σε ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς -«καλά» βακτήρια- τα οποία βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερό μας. Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση, συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά ενισχύει και αποκαθιστά όπου χρειάζεται την εντερική χλωρίδα. Μάλιστα, μερικά στελέχη αυτών των ζωντανών μικροοργανισμών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη συγκεκριμένων συμπτωμάτων αλλεργίας, να μειώσουν τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη κ.α. Επιπλέον, οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί, μπορούν να προσκολληθούν σε ορισμένα χημικά καρκινογόνα και να καταστείλουν τη δράση τους. 

Τα προβιοτικά στη διατροφή μας.

Για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με προβιοτικά συστήνεται να καταναλώνουμε γιαούρτια, τυριά μετά από ωρίμανση, προϊόντα κεφίρ, ρευστά όξινα γάλατα καθώς και λάχανο τουρσί. Τα περισσότερα προβιοτικά προϊόντα έχουν οξυγαλακτικά βακτήρια που ανήκουν σε διαφορετικά γένη (τα συνηθέστερα από τα οποία είναι Bifidobacterium και Lactobacillus).

Τι κάνει τα Πρεβιοτικά και τα Προβιοτικά ένα «Δυνατό Δίδυμο»;

«Τελικά ποια είναι καλύτερα τα πρεβιοτικά ή τα προβιοτικά;».

Η απάντηση είναι ότι και τα δύο έχουν σημαντική επίδραση στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, του ανοσοποιητικού συστήματος και την καλή υγεία του οργανισμού. Τα μεν πρεβιοτικά αποτελούν προαγωγούς των βακτηριδίων και τα προβιοτικά αποτελούν τα καλά βακτήρια, τα οποία συνεργάζονται. Με άλλα λόγια τα πρεβιοτικά αποτελούν «τροφή» για τα προβιοτικά, τα οποία αποκαθιστούν και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Ωστόσο, τα προβιοτικά προϊόντα δρουν πιο άμεσα, παρέχοντας τα συστατικά εκείνα που προστατεύουν, ενώ τα πρεβιοτικά δρουν λίγο πιο έμμεσα ενισχύοντας τα ήδη υπάρχοντα προστατευτικά συστατικά. Τα προϊόντα που συνδυάζουν πρεβιοτικά και προβιοτικά ονομάζονται συμβιοτικά, π.χ γιαούρτι με μπανάνα.

Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά αποτελούν “κλειδιά” για την καλή υγεία του εντέρου. Ενσωματώνοντας στη διατροφή μας λειτουργικά τρόφιμα που προωθούν την υγεία, όπως τρόφιμα που περιέχουν πρεβιοτικά και προβιοτικά, δημιουργούμε έναν πιο υγιή οργανισμό.

Φαίη Μαυραγάνη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Εθελόντρια

No Favorites Has Been Added!