Ισορροπημένες συνήθειες διατροφής με σύμμαχο … τη γιαγιά!

Μπορεί πράγματι να θεωρηθεί ευλογία όταν έχουμε άτομα από την οικογένειά μας, όπως οι γιαγιάδες, να φροντίζουν το παιδί μας τις ώρες που απουσιάζουμε λόγω εργασίας ή άλλων υποχρεώσεων.

Είναι εκείνοι που αγαπούν το παιδί, γνωρίζουν τις συνήθειές του, το πρόγραμμά του και συνεπώς τον τρόπο που θα το φροντίσουν ώστε να νιώθει άνετα και να είναι ήρεμο. Ωστόσο, η προσέγγισή τους σε πολλά θέματα, όπως το φαγητό για παράδειγμα, μπορεί να διαφέρει από τη δική μας.

Είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να αποφύγετε προβλήματα στις σχέσεις σας αλλά κυρίως προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα μάθει να τρώει ισορροπημένα να ξεκαθαρίσετε από την αρχή τα πράγματα και να βάλετε όρια. Λάβετε υπόψη ότι τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν καλές προθέσεις. Είναι εκεί για να βοηθήσουν, αλλά θέλουν επίσης να αισθάνονται χρήσιμοι και να συμμετέχουν ουσιαστικά. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν πόσο ευγνώμονες είστε για τη βοήθειά τους αλλά επιμείνετε σταθερά και ευγενικά ότι θα πρέπει να ακολουθούν το δικό σας τρόπο ανατροφής.

Ενημερώστε

Ευτυχώς, σήμερα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για την ισορροπημένη παιδική διατροφή και τη διατροφική διαπαιδαγώγηση. Συνεπώς η γιαγιά ή όποιος άλλος φροντίζει το παιδί μας θα χρειαστεί μια περιεκτική και πρακτική ενημέρωση σχετικά με τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Ενημερώστε έγκυρα παρέχοντας υποστηρικτικά σχετικά άρθρα και δημοσιεύματα ενώ ιδιαίτερα βοηθητικό είναι να  φέρετε το συγγενικό σας πρόσωπο μαζί σας σε ένα ραντεβού με τον παιδίατρο ή τον παιδοδιατροφολόγο.

Συζητήστε

Ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε μια διεξοδική συζήτηση με σοβαρότητα και να εξηγήσετε γιατί θέλετε τα πράγματα να γίνονται με το δικό σας τρόπο. Καλέστε λοιπόν τη γιαγιά ή το συγγενικό σας πρόσωπο που θα φροντίζει το παιδί προκειμένου να κουβεντιάσετε με ηρεμία σχετικά με το μοντέλο διατροφικής διαπαιδαγώγησης που ακολουθείτε αλλά και το είδος των τροφίμων που θέλετε το παιδί σας να τρώει.

Δώστε πρακτικές οδηγίες

Προκειμένου να εξασφαλίσετε τη σωστή κατανόηση και εφαρμογή των οδηγιών σας καλό είναι να δώσετε γραπτές πρακτικές οδηγίες: σημειώστε το ωράριο των γευμάτων και μια σαφή λίστα με τρόφιμα που δεν θέλετε να τρώει το παιδί σας. 

Όσο περισσότερο επενδύσετε στην ενίσχυση των γνώσεων της γιαγιάς  τόσο πιο υποστηρικτική θα είναι καθώς θα νιώσει ενθουσιασμένη που βοηθά ουσιαστικά το παιδί να μεγαλώσει με υγεία και ασφάλεια.

No Favorites Has Been Added!