Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση για βρέφη, παιδιά και εφήβους

22.03.2020

Τα παιδιά από τη πρώτη στιγμή της γέννησης τους έχουν την ανάγκη να τραφούν. Οργανισμός τους γνωρίζει πόσο χρειάζεται να τρώνε προκειμένου να αναπτυχθούν με τον τρόπο που η φύση έχει ορίσει για εκείνα.

Η σωστή διαπαιδαγώγηση σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη σωστή τους ανάπτυξη. Το μοντέλο του διαχωρισμού υπευθυνοτήτων στη σίτιση, της Ellyn Satter, που προτείνει η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, δίνει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή, με άξονα την εμπιστοσύνη παιδί και τη φύση.

Σύμφωνα με αυτό, οι γονείς είναι υπεύθυνοι να παρέχουν στο παιδί δομή, υποστήριξη και ευκαιρίες για εκμάθηση. Τα παιδιά με τη σειρά τους είναι υπεύθυνα να επιλέξουν πόσο και τι θα φάνε από αυτά που οι γονείς θα τους παρέχουν.


Βρέφη 0-6 μηνών: διατροφή με γάλα

  • Ο γονέας είναι υπεύθυνος για το τι θα προσφέρει (μητρικό γάλα ή φόρμουλα)
  • Το παιδί για το πότε, το που και το πόσο θα φάει

Σημείωση: Οι γονείς βοηθούν το παιδί να παραμείνει ήρεμο καθώς ανταποκρίνονται στα μηνύματα που προέρχονται από το μωρό σχετικά με το κάθε πότε πεινάει και πόσο θέλει να φάει.


Βρέφη 6-24 μηνών: μετάβαση στα στερεά τρόφιμα 6-12 μηνών & μετάβαση στο οικογενειακό φαγητό 12-24 μηνών

  • Ο γονέας παραμένει υπεύθυνος για το τι θα προσφέρει και σταδιακά αρχίζει να γίνεται υπεύθυνος για το πότε και το που θα το προσφέρει
  • Το παιδί είναι υπεύθυνο για το πόσο θα φάει και το τι θα επιλέξει να φάει από αυτά που του προσφέρονται

Σημείωση: Οι γονείς σέβονται το ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού, δηλαδή τι μπορεί να κάνει το δικό τους παιδί, και όχι τι θα έπρεπε να μπορεί να κάνει σύμφωνα με την ηλικία του.


Νηπιακή ηλικία έως 15 ετών

  • Ο γονέας παραμένει υπεύθυνος για το τι προσφέρει για φαγητό, πότε και που θα το προσφέρει.
  • Το παιδί είναι υπεύθυνο για το πόσο θα φάει και το τι θα επιλέξει να φάει από αυτά που του προσφέρονται.

Καθοριστικός παράγοντας προκειμένου να εφαρμόσουν οι γονείς το μοντέλο διαχωρισμού των υπευθυνοτήτων με επιτυχία είναι να μπορέσουν να εμπιστευτούν τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού του παιδιού τους.

Εφόσον η εφαρμογή του μοντέλου έχει γίνει επιτυχημένα, τα παιδιά μετά τα 15 έτη θα είναι σε θέση να επιλέγουν σωστά για τον εαυτό τους και να προγραμματίζουν τη διατροφή τους ως έφηβοι και νεαροί ενήλικες. Επιπλέον, αναμένεται να συνεχίζουν να συμμετέχουν με χαρά στο οικογενειακό τραπέζι.

 

Η επιστημονική ομάδα της Μαθαίνω Διατροφή έχει εκπαιδευθεί στο μοντέλο Feeding Dynamics (εγκεκριμένο από την Αμερικάνικη Ακαδημία Διατροφής & Διαιτολογίας και την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία)

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB