5 τρόποι για να αποφύγετε τις διατροφικές διαμάχες με τα παιδιά σας

Η διατροφή των παιδιών σας είναι μία από τις βασικές σας ανησυχίες προκειμένου να τους εξασφαλίσετε μια σωστή ανάπτυξη. Μπορεί μάλιστα να νιώθετε την ανάγκη να εφαρμόσετε μια πιο «αυστηρή» υγιεινή διατροφή στα παιδιά σας για να είστε σίγουροι ότι κάνετε ό,τι καλύτερο για αυτά. Βέβαια κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει «διαμάχες» για το φαγητό, δημιουργώντας εντάσεις και αφήνοντας τα παιδιά σας με μια αίσθηση στέρησης καθώς τους απαγορεύετε συγκεκριμένες τροφές.

Ορίστε 5 τρόποι για να περιορίσετε τις διαμάχες αυτές και να φέρετε την ειρήνη στην κουζίνα σας!

Εξηγήστε τους γιατί πρέπει να τρέφονται σωστά

Εμπιστευτείτε τη νοημοσύνη τους και εξηγήστε τους τι προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στον οργανισμό τους οι κακές διατροφικές επιλογές. Κάντε αυτή τη διαδικασία ακόμα πιο εύκολη δίνοντας στις υγιεινές τροφές ένα κωδικό  όνομα, όπως π.χ. «τροφή για δύναμη». Με αυτόν τον τρόπο την επόμενη φορά που θα θελήσει κάτι που δεν είναι υγιεινό θα του υπενθυμίσετε ότι δεν είναι «τροφή για δύναμη» και έτσι θα μπορέσει να καταλάβει γιατί δεν είναι καλή ιδέα να το φάει. Στα παιδιά πρέπει να εξηγείτε ότι οι κανόνες που αφορούν το φαγητό είναι για το δικό τους καλό και για την υγεία τους.

Αφήστε τα να σας βοηθήσουν στο σχεδιασμό και την προετοιμασία των γευμάτων

Ρωτήστε τα παιδιά σας τι φαγητά θα ήθελαν να προσθέσετε στα εβδομαδιαία γεύματα της οικογένειας, έτσι ώστε να συμπεριλάβετε σε αυτά τις αγαπημένες τους τροφές. Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι δεν στερούνται αυτά που τους αρέσουν και ότι θα φάνε το φαγητό που έχετε μαγειρέψει, καθώς τα ίδια το διάλεξαν. Αφήστε τα ακόμα να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού βοηθώντας σας στην κουζίνα, γεγονός που θα τα φέρει ακόμα πιο κοντά στις υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Επενδύστε σε υγιεινές σπιτικές εκδοχές έτοιμων τροφών

Δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτικές και σαφώς πιο υγιεινές εκδοχές των αγαπημένων τους τροφών όπως σπιτικά μπισκότα, κέικ και διάφορα γλυκά, έτσι ώστε να περιορίσετε τα αντίστοιχα του εμπορίου και κατ’ επέκταση να περιορίσετε και όλα εκείνα τα ανθυγιεινά συστατικά που περιέχουν (χρωστικές, συντηρητικά κτλ). Με αυτόν τον τρόπο δεν θα στερηθούν τις αγαπημένες τους λιχουδιές και εσείς θα είστε σίγουροι ότι τους προσφέρετε διατροφικά σωστές επιλογές.

Συμβιβαστείτε

Γνωρίζετε ποιο είναι το καλύτερο για τη διατροφή των παιδιών σας αλλά το να συμφωνούν τα παιδιά πάντα με τις απόψεις σας είναι αρκετά δύσκολο στην πράξη. Αν είστε πολύ αυστηροί με τις τροφές που τους επιτρέπετε να φάνε μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις και να αφήσει τα παιδιά σας με ένα αίσθημα στέρησης, κάτι που σίγουρα θέλετε να αποφύγετε. Το καλύτερο, λοιπόν, είναι να βρείτε σημεία συμβιβασμού. Αυτό εξαρτάται πάντα από την κάθε οικογένεια και τις διατροφικές της αρχές, καθώς και από τις διατροφικές ανάγκες κάθε παιδιού. Μπορείτε, για παράδειγμα, να τους προσφέρετε μια αγαπημένη τους τροφή, όταν προηγουμένως θα έχουν φάει ένα υγιεινό γεύμα, όχι όμως ως επιβράβευση. Εξηγείστε τους ότι ο οργανισμός τους μπορεί να δεχθεί μικρή ποσότητα από ανθυγιεινά τρόφιμα εφόσον κυρίως τρώνε ισορροπημένα. Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να αφήνετε τα παιδιά σας να τρώνε συγκεκριμένες φορές μέσα στην εβδομάδα τροφές που τους αρέσουν ή έχουν επιθυμήσει.

Αφήστε τα να «παρεκτραπούν»

Γνωρίζετε πόσο ανθυγιεινές μπορεί να είναι οι έτοιμες, επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου και σίγουρα δεν θέλετε να αφήνετε τα παιδιά σας να τις καταναλώνουν. Επίσης, κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποιες τροφές συνθέτουν μια υγιεινή διατροφή και κάθε μέλος της έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Όλα αυτά όμως δεν πρέπει να σας οδηγούν σε υπερβολικές συμπεριφορές όσον αφορά τη διατροφή των παιδιών σας. Σε ένα πάρτυ ή μια οικογενειακή γιορτή προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι παρόλο που τα παιδιά μπορεί να καταναλώνουν τροφές που δεν θέλετε και αποφύγετε τον καυγά. Την επόμενη μέρα βρείτε το χρόνο να εξηγήσετε γιατί όσα έφαγαν δεν ήταν ισορροπημένα και προτρέψτε τα την επόμενη φορά να προσπαθήσουν να έχουν καλύτερο έλεγχο. Επαναλαμβάνοντας αυτή τη συζήτηση σε θετικό κλίμα, χωρίς καυγά και απαγορεύσεις τα βοηθάτε σιγα σιγά να αποκτήσουν αυτοέλεγχο.

Αν καταφέρετε να βρείτε τη χρυσή τομή ανάμεσα σε μια ισορροπημένη διατροφή και στις ανάγκες των παιδιών σας, τότε είναι περισσότερο πιθανό να αποφευχούν πολλά προβλήματα που σχετίζονται με το φαγητό όπως παχυσαρκία και διατροφικές διαταραχές.

Λυκούργος Τσάμπηρας, Βιολόγος – Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Εθελοντής

No Favorites Has Been Added!