6-9 μηνών: πως να κάνετε την καλύτερη αρχή με το φαγητό του μωρού σας

Σε ότι έχει να κάνει με το φαγητό, γονείς και παιδιά έχουν ο καθένας το δικό του ρόλο. Η δική σας δουλειά είναι να παρέχετε στο μωράκι σας  υγιεινό φαγητό και να εξασφαλίζετε για εκείνο ένα ευχάριστο περιβάλλον την ώρα που τρώει. Η δουλειά του μωρού σας είναι να μάθει να τρώει και να αναπτύξει υγιεινές συνήθειες διατροφής. Δοκιμάστε τις παρακάτω ιδέες για να κάνετε την ώρα του φαγητού ευχάριστη.

Μάθετε καλά το ρόλο σας

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε να διαμορφώνετε το κατάλληλο περιβάλλον φαγητού ώστε το μωράκι σας να μάθει να τρώει σωστά.

Φτιάξτε θετική διάθεση

Διαμορφώστε ένα ήρεμο, ήσυχο περιβάλλον φαγητού, κλείστε την τηλεόραση, χαμηλώστε τη μουσική και απομακρύνετε κινητά, τάμπλετ & παιχνίδια. Όσο λιγότεροι οι περισπασμοί, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε τα μηνύματα που σας δείνει το μωρό σας όσο τρώει και εκείνο θα αισθάνεται πιο ήρεμο.

Κάντε την ώρα του φαγητού του οικογενειακή υπόθεση

Το μωρό σας χρειάζεται εκτός από φαγητό, την επαφή μαζί σας. Θέλει να του μιλάτε, να του γελάτε και να παρατηρεί τις εκφράσεις του προσώπου σας. Όταν έχετε την ευκαιρία βάλτε το μωράκι σας στο τραπέζι του οικογενειακού γεύματος και στρέψτε την καρέκλα του ώστε να βλέπει όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και επικοινωνήστε μαζί του.

Αναγνωρίστε τα σημάδια

Το μωρό σας δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει, αλλά σίγουρα μπορεί να σας δείξει τι θέλει. Παρατηρήστε τα μηνύματα που σας δείνει καθώς τρώει. Αν πεινάει και θέλει να φάει θα ανοίγει το στόμα του με ενθουσιασμό και θα κουνάει το κεφάλι του προς το κεφάλι. Αν δεν θέλει να φάει ή έχει χορτάσει θα κλείσει το στόμα του, θα γυρίσει το κεφάλι του ή θα σπρώξει το κουτάλι μακριά. Το μωρό σας ξέρει πολύ καλύτερα αν πεινά ή δεν πεινά, αν θέλει να φάει κι άλλο ή έχει χορτάσει. Εμπιστευθείτε το.

Μην προσπαθείτε πάρα πολύ

Προσπαθήστε να κρατήσετε το κουτάλι λίγα εκατοστά μακριά από το στόμα του μωρού σας και δείτε τι θα κάνει. Αν δεν ενδιαφέρεται να φάει, δεν χρειάζεται να παίξετε αεροπλανάκι. Το πιθανότερο είναι ότι δεν πεινά, οπότε ο σκοπός δεν είναι να του αποσπάσετε την προσοχή με το αεροπλανάκι ώστε τελικά να μην ακολουθήσει τα φυσιολογικά μηνύματα του οργανισμού του για το πότε πεινά και πότε όχι.

Το μωρό σας γνωρίζει ενστικτωδώς πόσο χρειάζεται να φάει. Συνεπώς ηρεμήστε και αφήστε το μώρο σας να αποφασίσει πόσο (και αν) θα φάει, πόσο γρήγορα και πόσο αργά. Θυμηθείτε, το γάλα αποτελεί ακόμη την κύρια τροφή για το μώρο σας.

Επιτρέψτε το «χαμό»

Αν είστε χαρούμενος/ η κατά τη διάρκεια των γευμάτων, το μωρό σας το αισθάνεται. Έτσι είναι κι εκείνο χαρούμενο και ήρεμο και η ώρα του φαγητού περνάει ευχάριστα. Οπωσδήποτε το μωρό θα λερωθεί, θα λερωθούν το καρεκλάκι και το πάτωμα, ωστόσο είναι σημαντικό να περιμένετε μέχρι το τέλος του γεύματος προκειμένου να καθαρίσετε.

Διαβάστε περισσότερα στις αναλυτικές οδηγίες εισαγωγής στερεών.

No Favorites Has Been Added!