Βασικές γνώσεις βρεφικής διατροφής για φροντιστές και babysitters

Η αναζήτηση βοήθειας για τη σωστή φροντίδα του μωρού σας, μπορεί να είναι και το σημαντικότερο βήμα που θα κάνετε για να βελτιώσετε τόσο τη δική σας ζωή όσο και του παιδιού σας. Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι κανείς άλλος πέρα από εσάς δεν γνωρίζει καλύτερα το μωρό σας και τις ιδιαιτερότητές του. Προκειμένου να υποστηρίξετε τον υποψήφιο φροντιστή του μωρού σας, π.χ. τη γιαγιά ή τη babysitter, να το γνωρίσει καλύτερα και γρηγορότερα, εξασφαλίστε ότι γνωρίζει τα παρακάτω:

Σημάδια πείνας & τρόποι ταΐσματος

Είναι σημαντικό από την αρχή να ξεκαθαρίσετε ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για αυτό. Βρέφη έως 6 μηνών θα πρέπει να σιτίζονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα ή βρεφική φόρμουλα (τουλάχιστον για τους 4 πρώτους μήνες). Οποιαδήποτε άλλη τροφή θα πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά και θα πρέπει να αποθαρρύνονται οι όποιοι πειραματισμοί χωρίς την έγκρισή σας.

Ένα τυπικό σημάδι πείνας του μωρού σας μπορεί να είναι το να βάζει τα χέρια του στο στόμα και να πιπιλάει τα δάχτυλά του. Ανεξάρτητα από το πώς το μωρό σας δείχνει ότι πεινά ή έχει χορτάσει, όποιος φροντίζει το μωρό θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τα σημάδια πείνας και να το ταΐζει μόνο όταν πεινάει και όχι συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Επιπλέον, θα πρέπει να μάθει πώς το μωρό σας δείχνει ότι έχει χορτάσει και να σέβεται απόλυτα τα μηνύματα κορεσμού του, χωρίς να προσπαθεί να το ταΐσει λίγο ακόμη. Ξεκαθαρίστε ότι προτιμάτε να σταματήσει να ταΐζει το μωρό όταν αυτό δείχνει χορτάτο ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα περισσέψει μητρικό γάλα ή φόρμουλα. 

Ερωτήσεις που αφορούν στη σίτιση με μπουκάλι

1. Ταΐζετε το μωρό βάσει προγράμματος ή όποτε πεινάει; Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών συνιστάται να ταΐζουμε τα βρέφη μόνο όταν πεινάνε (σίτιση κατ’ απαίτηση – feeding on demand) και μέχρι να χορτάσουν.

2. Πώς ταΐζετε το μωρό με το μπουκάλι; Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών τουλάχιστον συνιστάται να κρατάμε το βρέφος καθώς το ταΐζουμε και όχι να στηρίζουμε το μπουκάλι σε μαξιλάρια ώστε να το πίνει ξαπλωτό στην κούνια ή το ρηλάξ. Μετά τους 6 μήνες, σταδιακά, το μωρό μπορεί να μάθει να κρατάει μόνο του το μπουκάλι.

Ερωτήσεις που αφορούν στα στερεά τρόφιμα, το νερό και τους χυμούς 

3. Τι μπορεί να φάει ή να πιεί ένα μωρό μέχρι την ηλικία των 4-6 μηνών; Για τους πρώτους 4-6 μήνες η babysitter θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να δώσει στο μωρό αποκλειστικά μητρικό γάλα ή φόρμουλα εμπλουτισμένη με σίδηρο.

4. Όταν το μωρό αρχίσει τις στερεές τροφές, μεταξύ 4-6 μηνών, τι θα του δίνετε; Όταν τα μωρά ξεκινούν τις στερεές τροφές θα πρέπει η σύσταση του φαγητού, αλεσμένα ή μαλακά, να είναι πάντα η ενδεδειγμένη. Στο μωρό θα πρέπει να προσφέρονται μαγειρεμένα λαχανικά, δημητριακά και τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη και σίδηρο, καθώς και ωμά ή μαγειρεμένα φρούτα. Στο παιδί δεν θα πρέπει να προσφέρονται τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη ή αλάτι, επεξεργασμένα-έτοιμα σνακ, τρόφιμα που αποτελούν κίνδυνο πιγμού ή αλλεργιών σύμφωνα με τον παιδίατρο του μωρού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η babysitter να καταγράφει τι τρώει το μωρό μέσα στη μέρα, αλλά και να έχει αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το φαγητό που θα πρέπει να του προσφέρει.

5. Μπορεί το μωρό να πίνει χυμούς, νερό και άλλα αφεψήματα π.χ. χαμομήλι; Τα μωρά έως 4-6 μηνών τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα ή φόρμουλα εμπλουτισμένη με σίδηρο. Μετά τους 4-6 μήνες μπορούν να πιουν νερό ενώ αφεψήματα μπορούν να καταναλώνουν μόνο κατόπιν οδηγίας του παιδιάτρου. Οι χυμοί θεωρούνται ακατάλληλοι για μωρά κάτω των 12 μηνών. Μετά τους 12 μήνες τα παιδιά μπορούν να καταναλώσουν έως 120ml φρεσκοστιμμένου χυμού την ημέρα.

Τρόποι για να ηρεμήσει ένα μωρό που δεν πεινά

Κάθε μωρό έχει ώρες μέσα στην ημέρα όπου έχει διάφορα ξεσπάσματα σε μία προσπάθεια διαχείρισης των συναισθημάτων του. Ο άνθρωπος που το φροντίζει θα πρέπει να ξέρει πώς να καταπραΰνει τον εκνευρισμό του. Κλασική ή ροκ μουσική; Ένα τραγουδάκι; Ένα παραμύθι; Βόλτα με το καρότσι; Ποια είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για το μωρό σας; Όποια και αν είναι η μέθοδος που λειτουργεί καλύτερα, θα πρέπει να τη μοιραστείτε μαζί του. Είναι σημαντικό ο φροντιστής να μπορεί να ξεχωρίσει πότε το μωρό σας πεινά, πότε νηστάζει και πότε είναι εκνευρισμένο. 

Σημάδια κούρασης και νήστας 

Πως δείχνει το μωρό σας ότι νηστάζει; Μήπως τρίβει τα μάτια του, τραβάει τα αυτιά του ή ακουμπά το κεφάλι του στον ώμο σας; Αυτά ή άλλα σημάδια θα βοηθήσουν το φροντιστή να ξέρει πότε θα το βάλει για ύπνο και όχι να το ταΐσει ή απλά να το ηρεμίσει. Αν το μωρό σας κοιμάται συγκεκριμένες ώρες, ενημερώστε τον φροντιστή σχετικά όπως και για τη ρουτίνα του ύπνου. Ένα μπάνιο, ένα νανούρισμα; Ενημερώστε τον ακόμη αν τρώει το μωρό όταν ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είναι σημαντικό ο άνθρωπος που φροντίζει το μωρό σας να ακολουθεί με ευβλάβεια τις συμβουλές σας προκειμένου να μην δώσει στο μωρό σας να φάει κάτι που δεν πρέπει, να μην το ταΐζει χωρίς εκείνο να πεινά και να το βάζει για ύπνο όταν νηστάζει ώστε να είστε ήσυχη ότι το μωρό σας λαμβάνει τη σωστή φροντίδα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ο φροντιστής ή η babysitter να δίνει αξία στο υγιεινό τρόπο ζωής, να κατανοεί πλήρως τους κανόνες ασφαλούς σίτισης των βρεφών και να εφαρμόζει κατά γράμμα τις οδηγίες σας. 

Επιμέλεια άρθρου:

Ειρήνη Μπότση, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Εθελόντρια 

Γιώργος Ιατρούδης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Εθελοντής

No Favorites Has Been Added!