Bullying κατά υπέρβαρων παιδιών και πως οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν

Πολλά υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερα από το να χάσουν τα παραπανήσια κιλά. Το καθημερινό “πείραγμα” στο σχολείο για το βάρος τους που πολλές φορές μπορεί να γίνει βάρβαρο, με τη πάροδο του χρόνου έχει αντίκτυπο στη ψυχολογία τους στην αυτοπεποίθησή τους. Πολλά παιδιά καταλήγουν να φοβούνται να πάνε στο σχολείο και έρευνες έχουν αποδείξει πως αυτά τα παιδιά είναι πιο πιθανόν να φτάσουν στο σημείο να παρατήσουν το σχολείο τελείως. Ο συνεχής χλευασμός που αντιμετωπίζουν συσσωρεύεται με αντίκτυπο στη ψυχολογία τους. Το “πείραγμα” αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. Για τους γονείς είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουν το παιδί του να υποφέρει έτσι. Υπάρχουν ωστόσο κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.

Τι συμβουλές μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μας αν αντιληφθούμε ότι δέχεται bullying για το βάρος του.

  • Πες το σε έναν ενήλικα
  • Μη μένεις μόνος σου, κάθισε με τη παρέα σου.
  • Αν μπορείς μην αντιδράς, μην αντιμιλάς σε όποιον σε κοροϊδεύει.
  • Αν νιώθεις ασφαλής απάντησε και ζήτα από το παιδί που σε κοροϊδεύει να σταματήσει. 

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι γονείς.

  • Να του μάθουμε να συγκρατεί τη ψυχραιμία του, να αγνοεί τα λόγια και απλά να αποχωρεί. Οι bullies θα συνεχίσουν πιο έντονα το πείραγμα αν το παιδί τρομοκρατηθεί και ξεκινήσει να κλαίει.
  • Αν το παιδί έχει πιο δυναμικό χαρακτήρα και βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον μπορεί να αντιμετωπίσει το άλλο παιδί ζητώντας του να σταματήσει. Οι bullies τείνουν να επιλέγουν τα πιο ευαίσθητα, αδύναμα παιδιά που δεν αντιδρούν ή δείχνουν πληγωμένα όταν τα κοροϊδεύουν.
  • Να μιλήσουμε στους δασκάλους ακόμα και στο διευθυντή του σχολείου του παιδιού. Το ίδιο το παιδί, επειδή ντρέπεται μπορεί να πει ότι δε χρειάζεται τέτοια κίνηση αλλά είναι καλύτερα να είναι ενήμεροι οι δάσκαλοι για μπορούν να επέμβουν αν χρειαστεί.
  • Να βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει δεσμούς φιλίας. Όταν το παιδί βρίσκεται σε μια ομάδα-παρέα παιδιών κάποιες φορές θα του προσφέρει ασφάλεια και συναισθηματική σταθερότητα.
  • Να παροτρύνουμε το παιδί σας να ασχοληθεί με εξωσχολικές δραστηριότητες, να αποκτήσει χόμπυ και άλλα ενδιαφέρονται σε τομείς που τα καταφέρνει καλά. Αυτό θα το βοηθήσει να ξεχαστεί, να τονώσει την αυτοπεποίθησή του και να κοινωνικοποιηθεί ακόμη περισσότερο.
  • Τελευταίο και πιο σημαντικό: να περνάμε χρόνο με το παιδί. Πρέπει να δίνουμε την απαιτούμενη σημασία όταν μιλά και προσπαθεί να μας πει κάτι για αυτό που βιώνει στο σχολείο, να ακούσουμε τα προβλήματα και τους φόβους του. Είναι σημαντικό το παιδί μας να είναι σίγουρο ότι έχει την αγάπη και την πλήρη αποδοχή μας χωρίς προϋποθέσεις. Μόνο έτσι θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή του και θα μπορέσει να αντιδράσει σε αυτό που του συμβαίνει και να το σταματήσει.

Όταν το bullying συμβαίνει σπίτι.

Δεν είναι καθόλου σπάνιο τα αδέρφια να κοροϊδεύουν το υπέρβαρο παιδί της οικογένειας. Ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς μπορεί να κάνουν επικριτικά σχόλια. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψετε μια τέτοια κατάσταση. Θέστε όρους από πολύ μικρή ηλικία για το πως μιλάμε μεταξύ μας που θα ισχύουν για όλους. Τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους. Δώστε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά σας και παραμείνετε αυστηροί όταν κάποιος “πληγώνει” με τη συμπεριφορά τον άλλο.

Δίαιτα vs αποδοχή.

Όταν το περιβάλλον του σπιτιού είναι υποστηρικτικό τότε ένα παιδί μπορεί να διαχειριστεί πολύ πιο εύκολα το bullying. Η αναγνώρηση της κατάστασης και η υποστηρίξη θα βοηθήσουν πολύ περισσότερο το παιδί από το να το βάλουμε σε δίαιτα. Τα παιδιά έως 12 ετών δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν αλλαγές στη διατροφή τους με τη μορφή δίαιτας ενώ οι επισκέψεις σε ειδικούς και αντιμετώπισή της κατάστασής τους ως “πρόβλημα” δεν βοηθά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στοχέυσουμε σε σταδιακές αλλαγές στη διατροφή ολόκληρης της οικογένειας αλλά και στον τρόπο που περνούν τα μέλη της οικογένειας τον ελευθερό τους χρόνο προσπαθώντας να βάλουμε όρια στη χρήση της οθόνης και να ενθαρρύνουμε τη σωματική δραστηριότητα. Ένα παιδί προκειμένου να μπει συστηματικά σε ένα πρόγραμμα διαχείρισής του βάρους του και αυτό να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει αποκτήσει μια σχετική ωριμότητα αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να αισθάνεται την πλήρη αποδοχή από τους γονείς και το οικογενειακό του περιβάλλον.

Κατερίνα Μυλωνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Εθελόντρια

No Favorites Has Been Added!