Μαγειρεύουμε μαζί με τα παιδιά μας

Σίγουρα το να καταφέρετε να πείσετε το παιδί σας να φάει τα λαχανικά του αποτελεί για εσάς ένα «διατροφικό» κατόρθωμα αλλά από μόνο του δεν αποτελεί την απόλυτη επιτυχία! Επιτυχία για ένα γονέα είναι να κατορθώσει να μεγαλώσει παιδιά που θα απολαμβάνουν το υγιεινό φαγητό με τον ίδιο τρόπο που τρώνε και απολαμβάνουν ένα γλυκό ή ένα έτοιμο σνακ του εμπορίου, διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή και δεν πρέπει να γίνεται κουραστική για τα παιδιά.

Για αυτό το λόγο τα παιδιά πρέπει να βιώνουν συχνά ευχάριστες και διασκεδαστικές εμπειρίες που αφορούν το φαγητό, ώστε να ξεπεράσουν τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν σχετικά με τη δοκιμή καινούργιων τροφών. Μια τέτοια εμπειρία αποτελεί και το μαγείρεμα με τα παιδιά σας.

Ορίστε 5 τρόποι για να κάνατε το μαγείρεμα με την παρέα των παιδιών σας μια διαδικασία διασκεδαστική και ταυτόχρονα διδακτική όσον αφορά την υγιεινή διατροφή.  

Βάλτε στο παιχνίδι και τις άλλες αισθήσεις

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ανακαλύψει νέες τροφές καθώς μαγειρεύετε, χρησιμοποιώντας και άλλες αισθήσεις πέραν της γεύσης. Αυτό είναι κάτι που θα οδηγήσει σε θετικές αλληλεπιδράσεις με το φαγητό. Το ζύμωμα, το πλύσιμο των φρούτων, το κόψιμο των λαχανικών όλα περιλαμβάνουν την επαφή με τις τροφές μέσω της αφής. Οι σύνθετες γεύσεις που αισθανόμαστε όταν τρώμε είναι αποτέλεσμα της αίσθησης της γεύσης από τη γλώσσα και της αίσθησης της όσφρησης από τη μύτη. Το μαγείρεμα με νέα υλικά μπορεί να αποτρέψει τα παιδιά σας να δοκιμάσουν το καινούργιο αυτό φαγητό. Αν αυτό συμβεί, προτρέψτε τα να το μυρίσουν πρώτα καθώς η όσφρηση μπορεί να προετοιμάσει καλύτερα το έδαφος για τη γεύση.

Χρησιμοποιήστε τη μαγειρική για να μεγαλώσετε έξυπνα παιδιά

Υπάρχουν πάρα πολλά μαθήματα που μπορούν να διδαχθούν μέσω της μαγειρικής. Μαθηματικές έννοιες όπως υπολογισμός, μετρήσεις και κλάσματα μπορούν να ξεδιπλωθούν κατά την εκτέλεση μιας συνταγής. Εξηγώντας τους πώς η τροφή αλλάζει με τη θερμοκρασία και πώς συγκεκριμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να παραμείνει υγιές, τους παραδίδετε πολύτιμα μαθήματα φυσικής και βιολογίας. Καθώς μαγειρεύετε με τα παιδιά σας χρησιμοποιήστε καινούργιες λέξεις για να περιγράψετε πώς το φαγητό δείχνει, μυρίζει και τι γεύση έχει, έτσι ώστε να του παραδώσετε μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας. Ακολουθώντας μια συνταγή από την αρχή ως το τέλος βοηθά στην ανάπτυξη της οργανωτικής σκέψης και δείχνει στα παιδιά σας πως είναι να ολοκληρώνεις μια εργασία με συγκεκριμένο τρόπο.

Κάντε το μαγείρεμα οικογενειακή συνήθεια

Το οικογενειακό γεύμα μπορεί να αρχίσει από την κουζίνα μαγειρεύοντας όλοι μαζί. Η προετοιμασία του οικογενειακού γεύματος είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μεταδώσετε στα παιδιά σας τη «διατροφική κληρονομιά» σας μέσω οικογενειακών συνταγών και μέσω των οικογενειακών σας διατροφικών συνηθειών. Επίσης, μαγειρεύοντας με τα παιδιά σας, τους τονίζετε τη σημασία που δίνετε στο σπιτικό, μαγειρευτό και υγιεινό φαγητό έναντι του εύκολου και γρήγορου έτοιμου φαγητού. Γενικά το μαγείρεμα μαζί με τα παιδιά σας ενδυναμώνει ολοένα και περισσότερο την οικογενειακή σας δέσμευση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Κρατήστε τα ασφαλή

Διδάξτε στα παιδιά σας το πώς να παραμένουν ασφαλή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, δείχνοντας τους πώς να κρατούν και να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της κουζίνας με ασφάλεια, πώς να προστατεύουν τα χέρια τους από τη θερμότητα του φούρνου και πώς να ανοίγουν και να κλείνουν με ασφάλεια τις ηλεκτρικές συσκευές. Πάντα να επιτηρείτε τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ώστε να είστε σίγουροι ότι απασχολούνται με ασφάλεια. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των παιδιών σας κατά το μαγείρεμα είναι να γνωρίζετε τις ικανότητές τους και το επίπεδο ανάπτυξής τους. Ένα τετράχρονο παιδί, για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι έτοιμο να σοτάρει λαχανικά μέσα σε ένα καυτό τηγάνι, αλλά μπορεί να τα καταφέρει μια χαρά πλένοντας φρούτα ή κόβοντας με τα χέρια φύλλα μαρουλιού. Έχοντας πάντα την ασφάλεια ως προτεραιότητα δεν είναι δύσκολο να αφήσετε τα παιδιά σας να συμμετάσχουν στη διαδικασία του μαγειρέματος.

Ζητήστε τη γνώμη τους

Τα παιδιά αισθάνονται ότι συμμετέχουν στο γεύμα όταν τους ζητάτε να πάρουν μέρος στην προετοιμασία του. Συνεργαστείτε με τα παιδιά σας για την επιλογή της κατάλληλης συνταγής για το κυρίως πιάτο ή το συνοδευτικό. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν να φτιάξετε τη λίστα του σουπερμάρκετ και ψάξτε παρέα να βρείτε τα υλικά που χρειάζεστε για το μαγείρεμα στα ράφια του καταστήματος. Αφήστε να σας πουν την κριτική τους σχετικά με τα φαγητά που ετοιμάζετε παρέα. Μαζί μπορείτε να αποφασίσετε ποια υλικά πρέπει να προσθέσετε για να ενισχύσετε τη γεύση του φαγητού. Μοιραστείτε μαζί τους τις διατροφικές σας προτιμήσεις και μιλήστε για το τι αρέσει και δεν αρέσει στον καθένα σας. Αφήστε τα να είναι «υπεύθυνοι» για λεπτομέρειες του οικογενειακού σας γεύματος, όπως το στρώσιμο του τραπεζιού, κάτι που θα τα βοηθήσει να αισθανθούν ότι συμμετέχουν ενεργά και συνεισφέρουν στο γεύμα.

Με το πέρασμα του χρόνου, το μαγείρεμα με τα παιδιά σας, θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες και αρκετές χαρούμενες οικογενειακές αναμνήσεις στην κουζίνα. Με αρκετή εξάσκηση, τα παιδιά σας μια μέρα θα είναι ικανά να μαγειρεύουν το ίδιο νόστιμα φαγητά όπως ακριβώς κι εσείς!

Λυκούργος Τσάμπηρας, Βιολόγος – Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Εθελοντής

No Favorites Has Been Added!