Πρόγραμμα littlespoons

Μεγαλώνουμε υγιή παιδιά

Ένα πρόγραμμα αποκλειστικά για ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς & νηπιαγωγεία

ΓΙΑΤΙ LITTLESPOONS

Μερικές δεκατίες πριν, τα παιδιά που κατοικούσαν στην Ελλάδα διακρίνονταν για την ποιότητα διατροφής & το υψηλό επίπεδο υγείας τους. Σήμερα όμως, το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα “παιδικά” σνακ γεμάτα ζάχαρη, λίπος & αλάτι, κυριαρχούν στη διατροφή τους. Το αποτέλεσμα; Η παιδική παχυσαρκία έχει χτυπήσει κόκκινο και τα ποσοστά ασθενειών, κατά την παιδική ηλικία, που συνδέονται με την κακή διατροφή, είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, το απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας, ενεργητικό παιχνίδι, απειλείται από την υπερβολική χρήση της οθόνης.

Πιστεύουμε, ότι εμείς οι ενήλικες που εμπλεκόμαστε άμεσα με τη φροντίδα των μικρών παιδιών, έχουμε μεγάλη ευθύνη και παράλληλα διαθέτουμε τη δύναμη να μεγαλώσουμε και πάλι υγιή παιδιά.

MΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Η μεταβρεφική και προσχολική ηλικία είναι η ευκαιρία μας. Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 6 ετών μαθαίνουν να τρώνε, να κινούνται, διαμορφώνουν τη σχέση τους με το φαγητό και το σώμα τους αλλά και την προδιάθεσή τους για την ανάπτυξη πληθώρας νοσημάτων κατά την παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή τους. Οι φορείς προσχολικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Harvard School of Public Health κρατούν το κλειδί. «Η σύγχρονη διατροφική πολιτική θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους παιδικούς σταθμούς & τα νηπιαγωγεία. Οι φορείς εκπαίδευσης έχουν μεγάλη ευθύνη καθώς διαθέτουν τη δύναμη να προάγουν ισορροπημένες συνήθειες ζωής & να διαδόσουν έγκυρη διατροφική γνώση σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού: τα παιδιά και τις οικογένειές τους, τους δασκάλους και το προσωπικό τους αλλά και την τοπική κοινωνία γενικότερα».

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Μέσω του προγράμματος littlespoons, παιδαγωγοί & γονείς, έχουν πλέον πρόσβαση σε έγκυρη διατροφική γνώση απαλλαγμένη από το επιθετικό και παραπλανητικό μάρκετινγκ της βιομηχανίας τροφίμων και το σημαντικότερο, έχουν τα εργαλεία για να δημιουργήσουν το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά που φροντίζουν να αποκτήσουν ισορροπημένες συνήθειες ζωής για πάντα.

Όταν η επιστημονική γνώση συνδυάζεται με την κοινή λογική, όταν η παραδοσιακή μας εξαιρετικής ποιότητας διατροφή προωθείται, όταν κάνουμε προτεραιότητα να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν το καρότο, το φασόλι, το πορτοκάλι, το καρύδι, τον τραχανά, το ταχίνι, και το αληθινό, ενεργητικό παιχνίδι, τότε μόνο μπορούμε να μεγαλώσουμε υγιή παιδιά.

Στην Ελλάδα, μπορούμε να φροντίσουμε τα παιδιά μας με τον καλύτερο τρόπο. Αξίζει να το προσπαθήσουμε!

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Ο πρώτος χρόνος συμμετοχής των ιδιωτικών φορέων προσχολικής εκπαίδευσης, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, είναι χρόνος  προσαρμογής. Με την ολοκλήρωση καθενός από τα παρακάτω βήματα ο φορέας λαμβάνει βραβεία- κουταλάκια.

1ο βήμα. Αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και των αναγκών κάθε φορέα με συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια ή ομάδες εστίασης (focus groups).

2ο βήμα. Εκπαίδευση και πιστοποίηση εκπροσώπων- παιδαγωγών από κάθε φορέα. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τη συμμετοχή τους στο littlespoons workshop, σε συνδυασμό με ψηφιακή εκπαίδευση. Η πιστοποιημένοι παιδαγωγοί αποκτούν τα πρακτικά εργαλεία για να υποστηρίξουν μια σύγχρονη διατροφική πολιτική για το φορέα τους, να εφαρμόσουν καλές πρακτικές και να καθοδηγήσουν τους γονείς στο κομμάτι της διατροφικής διαπαιδαγώγησης και της ενίσχυσης του ενεργητικού παιχνιδιού.

3ο βήμα (προεραιτικό). Διαμόρφωση νέων πολιτικών & διαδικασιών στο φορέα, που αφορούν στη διατροφή και την προαγωγή της υγείας. Σκοπός είναι η συστηματική θετική επιρροή ενός μεγάλου αριθμού παιδιών, των οικογένειών τους και του προσωπικού των φορέων.

4ο βήμα (προεραιτικό). Ενημέρωση γονέων και πιλοτική εφαρμογή των καλών πρακτικών. Ουσιαστικά αποτελεί το τελευταίο στάδιο προσαρμογής κάθε φορέα στις νέες πολιτικές & διαδικασίες με τη σταδιακή, ενεργή συμμετοχή και των γονέων. Απώτερος στόχος είναι  οι γονείς να υιοθετήσουν τις καλές πρακτικές του φορέα και στο σπίτι, διαμορφώνοντας μια κουλτούρα ισορροπημένης διατροφής και δραστήριας ζωής συνολικά για τα παιδιά τους.

Ακόμη κι αν ένας φορέας δεν έχει ολοκληρώσει το 3ο βήμα, οι γονείς αποκτούν πρόσβαση σε ηλεκτρονική εκπαίδευση σχετικά με τη διατροφή και την πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας. Ωστόσο, προκειμένου να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρώθεί το 4ο βήμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το 3ο.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ +

Από τον δεύτερο χρόνο συμμετοχής και μετά, οι φορείς συνεχίζουν την εφαρμογή των καλών πρακτικών του προγράμματος, αποκτούν ετήσια πρόσβαση σε συνεχιζόμενη ψηφιακή εκπαίδευση για γονείς & παιδαγωγούς, υλοποιούν δράσεις- αποστολές μαζί με τα παιδιά και προβάλουν -προωθούν μηνύματα για την ισορροπημένη διατροφή & τη δραστήρια ζωή μέσω mini- καμπάνιας.

Όσοι φορείς έχουν ολοκληρώσει και τα 4 βήματα του πρώτου χρόνου έχουν πλέον τη δυνατότητα πλήρους πιστοποίησης, ως φορείς που διαθέτουν προστατευτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υγιών παιδιών.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Βήμα 1ο

Εκτίμηση αναγκών φορέα

Βήμα 2ο

Εκπαίδευση – πιστοποίηση

Βήμα 3

Νέες πολιτικές & διαδικασίες

Βήμα 4

Πιλοτική εφαρμογή

Εκπαίδευση γονέων

Συνεχιζόμενη εκπαίδευση

Δράσεις για τα παιδιά

Καμπάνια

No Favorites Has Been Added!