Συμβουλές για τη διαχείριση των παιδικών νευρικών ξεσπασμάτων (tantrums), χωρίς φαγητό!

Είστε γονείς μικρών παιδιών και έρχεστε καθημερινά αντιμέτωποι με παιδικά νευρικά ξεσπάσματα (tantrums), αναίτιες φωνές και κλάματα; Εάν ναι, μην απελπίζεστε. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά!

Όλα τα μικρά παιδιά, θυμώνουν, απαιτούν και ενοχλούνται. Κι αυτό γιατί στις μικρές ηλικίες, κυρίως μεταξύ 18 και 36 μηνών, τα παιδιά ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Μήπως όμως προσπαθείτε να κερδίσετε τον “πόλεμο” αυτό προσφεροντάς διάφορες λιχουδιές; Στην παραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να διαχειριστείτε το θυμό, τα νεύρα και όλα τα αρνητικά συναισθήματα τους  χωρίς λιχουδιές.

Γιατί η διαχείριση μέσω του φαγητού δημιουργεί προβλήματα;

Όταν ένα 2 ετών παιδί σας εκφράζει το θυμό του, μια εύκολη λύση για να το ηρεμήσετε είναι να του δώσετε φαγητό ή ακόμη καλύτερα γλυκό. Γιατί όμως η προσέγγιση αυτή δεν είναι κατάλληλη; Το παιδί στο οποίο προσφέρονται λιχουδιές για να συμπεριφερθεί καλά και να ηρεμήσει, μαθαίνει πρακτικά ότι ο θυμός και τα διάφορα ξεσπάσματα ανταμοίβονται και αρχίζει ασυναίσθητα να προκαλεί ακριβώς αυτή την εξέλιξη. Δηλαδή, θυμώνει και απαιτεί λιχουδιές γνωρίζονται ότι σύντομα η “επιβράβευση” θα έρθει. Με τον καιρό γίνεται όλο και δυσκολότερο να διαχειριστεί κανείς το παιδί χωρίς να προσφέρει γλυκά ή φαγητό και με αυτόν τον τρόπο το παιδί τρώει περισσότερο από όσο χρειάζεται, τρώει πιο ανθυγιεινά αλλά κυρίως αρχίζει να χρησιμοποιεί το φαγητό προκειμένου να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του.

Η συναισθηματική υπερφαγία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες διατροφικές διαταραχές που ταλαιπώρουν παιδιά, εφήβους και ενηλίκες και συνδέονται με παχυσαρκία και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η συναισθηματική υπερφαγία έχει τις ρίζες της στις μικρές ηλικίες (από 18 μηνών έως 6 ετών), τότε δηλαδή που χτίζεται και η σχέση του παιδιού με το φαγητό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να διαχωρίζουν το φαγητό από τα συναισθήματά τους και ένα τρόπος είναι να αποφεύγουμε να τους προσφέρουμε φαγητό όταν είναι εκνευρισμένα, θυμωμένα, αναστατωμένα ή στενοχωρημένα.

Συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείρηση των παιδικών νευρικών ξεσπασμάτων χωρίς τη χρήση φαγητού

Τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους βλέποντας τους ενήλικες, γι ‘αυτό προσπαθήστε να παραμείνετε υπομονετικοί και να δώσετε το καλό παράδειγμα.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους.

Μιλήστε ήρεμα, σταθερά, με αγάπη. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους και βοηθήστε τα να τα εκφραστούν με λέξεις. Παράδειγμα: “Βλέπω ότι είσαι λυπημένος. Πες μου τι σε στεναχωρεί;

Αποθαρρύνετε στη συμπεριφορά και όχι το συναίσθημα.

Πείτε τους ξεκάθαρα ότι παρόλο που αισθάνονται λυπημένα ή θυμωμένα ο τρόπος που αντιδρούν δεν είναι σωστός. Παράδειγμα: “Ξέρω ότι είσαι αναστατωμένος, αλλά δεν χρειάζεται να φωνάζεις και να χτυπάς τα πόδια σου.

Δώστε τους την αίσθηση του ελέγχου.

Τα νήπια επιθυμούν να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο, οπότε όταν βρίσκονται σε κατάσταση θυμού, προσφέρετε τους τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 2 εναλλακτικές που τους προτείνετε. Παράδειγμα: “Θέλεις να πιεις νερό σε κόκκινη ή μπλε κούπα;

Όταν ηρεμούν, επαινέστε τα.

Μετά από ένα ξέσπασμα θυμού, όταν το παιδί έχει πλέον ηρεμήσει, επαινέστε το γι’αυτό. Τα μικρά παιδιά θα βιώσουν τη στιγμή αυτή ως μια θετική εμπειρία που τους έκανε να αισθανθούν ανακούφηση αλλά και αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να ηρεμήσουν τον εαυτό τους. Συνεπώς, η θετική ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς που έπεται της “κακής”, είναι το κλειδί στη λύση του προβλήματος!

Τρόποι για να προλάβετε τα ξεσπάσματα

Εάν το παιδί σας είναι έχει συχνά ξεσπάσματα θυμού, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές:

Βοηθήστε το παιδί να μάθει τις προσδοκίες σας. 

Εξηγήστε από πριν τι περιμένετε από αυτό. Αναγνωρίστε και επαινέστε πάντα την καλή του συμπεριφορά. Δώστε παραδείγματα μέσα από παιχνίδια και role playing.

Απομακρύνετε αντικείμενα (και λιχουδιές!) που αποτελούν αιτία ξεσπασμάτων, από το οπτικό του πεδίο.

Συχνά τα μικρά παιδιά θυμώνουν και ξεσπούν όταν βλέπουν κάτι που θέλουν αλλά δεν μπορούν να έχουν. Π.χ. το κινητό σας ή ένα διακοσμητικό που σπάει. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προληφθεί εάν φροντίζουμε αυτά τα αντικείμενα να είναι έξω από το πεδίο όρασής του και έτσι εκείνο τα αποβάλλει από το μυαλό του. Οι λιχουδιές, π.χ. μπισκότα, σοκολατίτσες κλπ, οι οποίες βρίσκονται πάνω στον πάγκο ή το τραπέζι της κουζίνας μπορεί να αποτελέσουν συχνή αιτία ξεσπασμάτων καθώς το παιδί τα βλέπει και τα ζητά. Προσπαθήστε να έχετε τέτοια τρόφιμα μέσα σε ένα ντουλάπι που το παιδί δεν φτάνει να ανοίξει. 

Διατηρείστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και φαγητού.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Τα ξεσπάματα είναι πιο πιθανό να συμβούν όταν ένα μικρό παιδί πεινά ή νυστάζει. Φροντίστε να μην περνάνε περισσότερες από 3 ώρες χωρίς να προσφέρετε γεύμα ή σνακ και τηρήστε με ευβλάβεια το ωράριο ύπνου του.  

Ειρήνη Μπότση, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Εθελόντρια

No Favorites Has Been Added!