Βοήθεια! Τα παιδιά μου ζητούν φαγητό όλη την ημέρα!

Αν προσφέρετε γεύματα και σνακ σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 3 περίπου ώρες) και τα παιδιά σας εξακολουθούν να ζητούν φαγητό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ τους, οι 3 ερωτήσεις που ακολουθούν μπορεί να σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημά σας:

Προσλαμβάνουν τα παιδιά σας αρκετά καλά λιπαρά;

Τα καλά λιπαρά κάνουν το φαγητό ελκυστικό και βοηθούν τα παιδιά να προσλάβουν επαρκείς θερμίδες. Βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο, τα ψάρια.

Τα σνακ των παιδιών σας περιλαμβάνουν συχνά χυμούς εμπορίου ή λιχουδιές με ζάχαρη ή σιρόπι φρουκτόζης/ γλυκόζης στα 3 πρώτα συστατικά;

Η υπερβολική συγκέντρωση ζάχαρης ή φρουκτόζης σε ένα σνακ έχει ως αποτέλεσμα απότομα σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρο του παιδιού με αποτέλεσμα να πεινά ξανά πολύ γρήγορα.

Τρώνε τα παιδιά σας τόσο όσο θα ήθελαν από αυτό που τους προσφέρετε;

Αν τα παιδιά σας αφήνουν συχνά φαγητό στο πιάτο, ειναι μεν πιθανόν να τρώνε τόσο όσο χρειάζονται μπορει όμως και να αποσπάται η προσοχή τους απο κατι αλλο ή να θέλουν να παίξουν με αποτέλεσμα να σηκώνονται απο το τραπέζι χωρίς να έχουν χορτάσει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέζουμε ενα παιδι να φαει περισσότερο ωστόσο ειναι σημαντικό κάθε φορά που το παιδι λεει οτι δεν θέλει άλλο να του κανουμε τη παρακάτω ερώτηση/ υπενθύμιση: «Εισαι σίγουρος οτι έχεις χορτάσει;» ή «Αισθάνεσαι την κοιλίτσα σου γεμάτη;» «Να σου θυμίσω οτι δεν θα φας ξανά κάτι μέχρι πχ το βραδινό που θα ειναι σε 3 ώρες».

Μερικές επιπλέον συμβουλές για παιδάκια κάτω των 3 ετών που ζητούν συνέχεια φαγητό…

  • προσφέρετε τα γεύματα/σνακ κάθε 2-2.5 ώρες
  • μην έχετε σνακ, ψωμί και λιχουδιές στο οπτικό πεδίο του παιδιού ή σε ντουλάπια που φτάνει
  • όταν το παιδι επιμένει να φαει επαναλάβετε ήρεμα οτι θα φαει σε λίγο. Αρχικά θα αντίδρασει αλλα μετά απο 2-3 ημερες που θα εχετε επιμείνει στο πρόγραμμα θα προσαρμοστεί.

Ειναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά να μην τσιμπολογούν και να μην πίνουν χυμούς ή γάλα στα ενδιάμεσα των γευμάτων/ σνακ. Όταν τηρούμε αυτούς τους κανόνες και προσφέρουμε γεύματα και σνακ με πρόγραμμα τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε ισορροπημένα.

No Favorites Has Been Added!