Παιδική Παχυσαρκία

[intense_image image=”24273″ size=”postExtraWide” align=”middle” shadow=”0″ splits=”10″ parallax_height=”200″ parallax_speed=”2″ effecktopacity=”80″ tab_332108321=”” tab_1068091015=”” tab_1880286696=”” tab_848933843=””]

Περίπου 40% των παιδιών 5-17 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και ορισμένες ομάδες παιδιών πλήττονται περισσότερο από άλλες. Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και τα τελευταία χρόνια πολλα παιδιά στη χώρα μας αντιμετωπίζουν ψυχικά & σωματικά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία όπως ο διαβήτης και διάφοροι τύποι καρκίνου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ειναι οτι οι περισσότεροι γονείς δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα στα παιδιά τους ή/ και δεν το θεωρούν σημαντικό. Ωστόσο όλοι οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα είναι 3 έως και 7 φορές πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες με προβλήματα υγείας.
  • Παιδιά που είναι παχύσαρκα υφίστανται περισσότερο εκφοβισμό και bullying.

Η παιδική παχυσαρκία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Για κάποια παιδιά και τις οικογένειές τους, οι παράγοντες αυτοί είναι: α. ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνεται σε καθιστικές δραστηριότητες όπως είναι η παρακολούθηση τηλεόρασης και τα παιχνίδια σε τάμπλετ, υπολογιστή κλπ, β. η απουσία ρουτίνας φαγητού και ύπνου, γ. η συνεχής πρόσβαση σε φθηνά, υψηλά σε σάκχαρα και θερμίδες σνακ και ροφήματα.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και να υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών

  • Να προσφέρουν στα παιδιά φυσικά τρόφιμα και να αποφεύγουν τα τυποποιημένα σνακ.
  • Να τηρούν ένα καθημερινό πρόγραμμα στο φαγητό με καθορισμένα γεύματα και σνακ.
  • Να μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό.
  • Να προσφέρουν νερό και να αποφεύγουν τους τυποποιημένους χυμούς.εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά κοιμούνται αρκετές ώρες.
  • Να ακολουθούν τις συστάσεις (< 2 ώρες) για την καθημερινή χρήση οθόνης (τηλεόραση, ταμπλετ κλπ).
  • Να συμμετέχουν τακτικά σε αθλητικές δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά.
  • Να ενημερωθούν για την παιδική παχυσαρκία και τη σύγχρονη διατροφική διαπαιδαγώγηση – food parenting.
  • Να απαιτούν από τα σχολεία και τους φορείς προσχολικής εκπαίδευσης να εφαρμόσουν πολιτικές και πρακτικές που υποστηρίζουν την υγιεινή διατροφή και την τακτική φυσική δραστηριότητα.

Η παιδική παχυσαρκία παρόλο που αποτελεί το πιο διαδεδομένο πρόβλημα υγείας της παιδικής ηλικία μπορεί να προληφθεί όταν οι οικογένειες και τα σχολεία κάνουν προτεραιότητα την ισορροπημένη διατροφή και το ενεργητικό παιχνίδι.

No Favorites Has Been Added!