Το πρόβλημα & η ευκαιρία

Στην Ελλάδα σήμερα ο τρόπος διατροφής της μέσης οικογένειας έχει απομακρυνθεί κατά πολύ από την ισορροπημένη, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή. Τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν με υπερ- επεξεργασμένα «παιδικά» σνακ, χυμούς σε κουτάκια, σφολιάτες, προτηγανισμένα τρόφιμα και φθηνό delivery. Πέρα από την ανθυγιεινή διατροφή, τα παιδιά περνούν πλέον πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνη, ακόμη και από την ηλικία των 2 ετών, ενώ ο χρόνος για ενεργητικό παιχνίδι είναι περιορισμένος.

unhealthy-lifestyle

Η έλλειψη διατροφικής παιδείας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους να ακολουθούν διατροφή κακής ποιότητας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι γονείς δεν συνειδητοποιούν την ποσότητα υπερ-επεξεργασμένων τροφών που καταναλώνουν τα παιδιά τους, καθώς δεν τα αναγνωρίζουν. Επίσης δεν γνωρίζουν την αρνητική επίδραση που έχουν αυτές οι τροφές στον παιδικό οργανισμό, στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη φυσιολογική ανάπτυξη ανεξάρτητα από το αν ένα παιδί είναι υπέρβαρο ή μη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας IDEFICS και του European Food Information Council, η σύγχυση που παρουσιάζουν οι γονείς́ σε σχέση με τη διατροφή και την υγεία των παιδιών προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι οι γνώσεις τους περιορίζονται στις «σκόρπιες» πληροφορίες των ΜΜΕ & social media. Πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η μαθαίνω διατροφή έδειξε ότι οι σχετικές με την παιδική διατροφή διαδικτυακές αναζητήσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 24.000 μηνιαίως, ενώ στα social media ομάδες γονέων με κύριο αντικείμενο την παιδική διατροφή ξεπερνούν τα 40.000 μέλη.

Επιπλέον, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν δημιουργηθεί νοοτροπίες και στερεότυπα που θέλουν μόνο τις ακριβές τροφές να είναι θρεπτικές. Μολαταύτα επιστημονικές μελέτες (PREDIMED, EurekAlert κ.α.) έχουν αποδείξει ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση του πληθυσμού η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή και παράλληλα οικονομική διατροφή.

Αποτέλεσμα εικόνας για childhood obesity risk factorsΤην ίδια στιγμή, η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα αποτελεί μια αυξανόμενη επιδημία με ποσοστά που φτάνουν το 40% στις ηλικίες 5-17 ετών, ενώ μόλις 1 στους 10 γονείς αναγνωρίζει ότι το παιδί του είναι υπέρβαρο. Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα & διαβήτη και υποφέρουν συχνά από bullying.

 

obesity_health

.

Μοναδική ευκαιρία

Η πρώιμη παιδική ηλικία (2-6 ετών) είναι ιδιαίτερα κρίσιμη προκειμένου να μπουν γερές βάσεις για την υγεία ενός παιδιού ενώ επίσης  διαμορφώνεται  η πιθανότητα ένα παιδί να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο στο μέλλον. Τα παιδιά, κατά τη μεταβρεφική & προσχολική ηλικία αναπτύσσουν τις προτιμήσεις τους στις γεύσεις, μαθαίνουν να κινούν το σώμα τους και με ενθουσιασμό μιμούνται υγιεινές & ανθυγιεινές συνήθειες των γονιών και των δασκάλων τους.

opportunity

Το 2015 το Harvard School of Public Health εξέδωσε αναφορά σχετικά με την παιδική παχυσαρκία στην οποία αναφέρει «daycare is the new frontier for obesity prevention«, δηλαδή μέσα από τα νηπιαγωγεία & τους παιδικούς σταθμούς μπορεί να προληφθεί η παιδική παχυσαρκία. Οι φορείς προσχολικής εκπαίδευσης βρίσκονται πράγματι σε μοναδική θέση να εκπαιδευθούν, να εκπαιδεύσουν τους γονείς & να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον με καλές πρακτικές που θα βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ισορροπημένες συνήθειες ζωής. Σύμφωνα με το Harvard School of Public Health τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί θα πρέπει να εφαρμόσουν καλές πρακτικές που επικεντρώνονται στα παρακάτω:

  • στην προσφορά των κατάλληλων τροφίμων
  • στον περιορισμό των υπερ-επεξεργασμένων σνακ & των χυμών
  • στην εξοικίωση των παιδιών με το ενεργητικό παιχνίδι και
  • στον  έλεγχο του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνη

Όταν οι γονείς έχουν αρκετή υποστήριξη ώστε να εφαρμόσουν τα ίδια και στο σπίτι τότε μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να επανακτήσουν ισορροπία, κανονικότητα και μέτρο μέσα από τη φυσιολογική διατροφή και το αληθινό παιχνίδι.

No Favorites Has Been Added!