Ανθυγιεινά σνακ “μεταμφιεσμένα” σε υγιεινά

Μήπως οι φράσεις “με φρούτα”, “βιολογικής καλλιέργειας” και “με χαμηλά λιπαρά” σας κάνουν να πιστεύετε πως τρώτε υγιεινά; Σε αυτό το άρθρο καταρρίπτουμε τους μύθους γύρω από κάποιες “υγιεινές” τροφές.

Σνακ Φρούτων 

Προϊόντα όπως καραμελίτσες ή ζελαδάκια φρούτων, στην πραγματικότητα είναι απλά ζαχαρωτά. Μπορεί να αναγράφουν πως είναι φτιαγμένα με χυμό φρούτων όμως περιέχουν κυρίως ζάχαρη καθώς είναι φτιαγμένα με συμπυκνωμένο χυμό. Η καλύτερη αντικατάσταση είναι ένα μπολ φρέσκα φρούτα εποχής ή μια χούφτα σταφίδες για πιο γλυκιά γεύση.

Χυμοί φρούτων

Ένα άλλο υπερεκτιμημένο προϊόν είναι οι χυμοί φρούτων. Πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι μια ασφαλής επιλογή αλλά στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο, καθώς η ζάχαρη που εμπεριέχεται στους περισσότερους από αυτούς ισοδυναμεί με αυτή ενός αναψυκτικού. Το νερό είναι το μοναδικό υγρό που θα πρέπει να καταναλώνεται από τα παιδιά προκειμένου να ξεδιψάσουν. Κάποιες φορές μικρή ποσότητα από φρεσκοστιμμένο χυμό φρούτων μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή βιταμινών.

Μπάρες Ενεργειακές/ Πρωτεϊνικές/ Δημητριακών 

Ενεργειακές μπάρες, πρωτεϊνικές μπάρες και μπάρες δημητριακών μπορεί να φαίνονται σαν καλή επιλογή για ένα υγιεινό σνακ αλλά οι περισσότερες από αυτές περιέχουν κυρίως ζάχαρη, υδρογωνομένα λιπαρά (trans fat), φοινικέλαιο, τεχνητά γλυκαντικά και άλλα συστατικά που δεν θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας. Ως εναλλακτική προτιμήστε σπιτικές μπάρες με βρώμη, ξηρούς καρπούς, μέλι, σταφίδες, χαρούπι κ.α.

Επιδόρπιο Γιαουρτιού

Θρεπτικό, κρεμώδες, χορταστικό και υγιεινό… ή μήπως όχι; Τα επιδόρπια γιαουρτιού εμπεριέχουν  κυρίως ζάχαρη, ενισχυτικά γεύσης, τεχνητά αρώματα και χρώματα και διάφορα άλλα συστατικά τα οποία απέχουν κατά πολύ από τον όρο υγιεινό. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν και τα προϊόντα με επικάλυψη γιαουρτιού, όπου στην πραγματικότητα είναι καλυμμένα με ζάχαρη, trans λιπαρά και σκόνη γιαουρτιού, κανένα από τα οποία δεν είναι ασφαλές για την υγεία των παιδιών σας. Άλλωστε πόσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα προϊόν που υποστηρίζει ότι εμπεριέχει γιαούρτι αλλά συντηρείται εκτός ψυγείου;! Το καλύτερο που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας είναι το κλασσικό γιαούρτι με φρέσκα φρούτα εποχής, ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι.

Δημητριακά Πρωινού 

Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού και κυρίως αυτά που απευθύνονται σε παιδιά περιέχουν πολύ ζάχαρη. Προσπαθείστε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν τη βρώμη ή το μούσλι, που δεν περιέχουν ζάχαρη. ΑΝ ωστόσο επιλέγετε δημητριακά πρωινού διαβάστε τον πίνακα με τα συστατικά πάνω στο κουτί και επιλέξτε αυτά που περιέχουν τη λιγότερη δυνατή ζάχαρη. Στην ίδια κατηγορία  ανήκουν και άλλα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως υγιεινά για το πρωινό των παιδιών όπως διάφορα μπισκότα ή μπάρες, τα οποία δεν διαφέρουν σε τίποτα από ένα γλυκό και σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ένα θρεπτικό πρωινό.

Smoothies

Τα smoothies είναι πολύ εύκολο να κατηγοριοποιηθούν ως υγιεινό ρόφημα αλλά ακόμα και τα σπιτικά smoothies είναι πλούσια σε σάκχαρα λόγω των πολλών διαφορετικών φρούτων που χρησιμοποιούνται, ενώ η γρήγορη κατανάλωσή τους ανεβάζει πολύ γρήγορα τη γλυκόζη στο αίμα. Το αποτέλεσμα; Όλα τα σάκχαρα των φρούτων μετατρέπονται σε λίπος! Προτιμήστε απλό γιαούρτι με 1-2 φρούτα.

Είναι σημαντικό όλοι οι γονείς να εξοικειωθούν με τη διαδικασία να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων και να μην μένουν στους χαρακτηρισμούς που κάνει μια εταιρεία για ένα προϊόν. Για παράδειγμα, ένα προϊόν που περιέχει ένα βιολογικό συστατικό αλλά παράλληλα περιέχει τεχνητά αρώματα και πολλή ζάχαρη απέχει πολύ από ένα υγιεινό τρόφιμο. Αποφύγετε στην καθημερινότητά σας τροφιμα που αναγράφουν τη ζάχαρη στα 3 πρώτα συστατικά και αποφύγετε να δίνετε στα παιδιά τρόφιμα που στα συστατικά τους αναγράφουν ουσίες που δεν γνωρίζετε. 

Κατερίνα Μυλωνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Εθελόντρια

No Favorites Has Been Added!