5 συνηθισμένες φράσεις, σχετικές με το φαγητό, που πρέπει να αποφεύγουμε

Οι κλασσικές φράσεις που λέμε στα παιδιά μας την ώρα του φαγητού έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Φάε λίγο ακόμα!“, Άδειασε το πιάτο σου!” Όταν οι γονείς μας μάς έλεγαν αυτές τις φράσεις, είχαν καλές προθέσεις, αλλά κάποιες από αυτές τις προτροπές δυσκολεύουν το παιδί σας να ρυθμίσει τα μηνύματα πείνας και πληρότητας ιδιαίτερα σήμερα που οι ανθυγιεινές επιλογές διατροφής βρίσκονται συνεχώς γύρω μας. Ακόμα χειρότερα, η συχνή χρήση των παρακάτω φράσεων μπορεί να οδηγήσει σε υπερεκλεκτική διατροφή, υπερβολική πρόσληψη τροφής, εκνευρισμό και διαμάχες σχετικά με το φαγητό.

Λίγες μπουκιές ακόμα

Όταν οι γονείς λένε: “Δεν έφαγες αρκετά. Φάε λίγο ακόμα και μπορείς να φύγεις από το τραπέζι“, το παιδί σκέφτεται: “Έχω χορτάσει, αλλά η μαμά λέει ότι πρέπει να φάω κι άλλο. Θα κάνω ό,τι πει για να μπορώ να πάω να παίξω” ή “Δεν θέλω, οπότε θα νευριάσω“! Η προσπάθεια να ελέγξετε πόσο θα φάει το παιδί σας μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία ή διαμάχη. Για να αποφύγετε τα προβλήματα αυτά, ρωτήστε: “Έφαγες αρκετά; Έχε υπόψιν σου ότι δεν θα φάμε ξανά μέχρι την ώρα του απογευματινού“. Δοκιμάστε την προσέγγιση αυτή, σιγουρευτείτε ότι δίνετε στο παιδί μόνο νερό μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα ή σνακ και το παιδί σας σίγουρα θα αυτορυθμιστεί θα μάθει να τρώει όσο χρειάζεται το σώμα του.

Αν θες γλυκό, άδειασε το πιάτο σου

Όταν οι γονείς λένε: “Αν φας όλο σου το φαγητό, μόνο τότε θα σου δώσω γλυκό, το παιδί σκέφτεται: “Έχω χορτάσει, αλλά αν φάω περισσότερο, τότε μόνο θα φάω το γλυκό!” Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ενώ το παιδί ενστικτωδώς γνωρίζει πόση τροφή χρειάζεται, όταν πρόκειται για γλυκό κέρασμα, μαθαίνει να αγνοεί το αίσθημα πληρότητας, οπότε μαθαίνει στην υπερφαγίαΓια να αποφύγετε λοιπόν αυτό το πρόβλημα, όταν είναι η ώρα για επιδόρπιο, προσφέρετε μία μερίδα σε όλους, ανεξάρτητα από τι και πόσο διάλεξε να φάει από το γεύμα του το παιδί σας.

Αν είσαι καλό παιδί, θα πάρουμε παγωτό

Όταν οι γονείς λένε: “Αν είσαι καλό παιδί στα μαγαζιά, μπορούμε να πάρουμε παγωτό στην επιστροφή για το σπίτι“, το παιδί σκέφτεται: “Μου αξίζουν γλυκά κάθε φορά που συμπεριφέρομαι καλά, όταν βγαίνουμε από το σπίτι“. Ενώ σε πρώτη φάση μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να δουλέψει το πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται μια μακροχρόνια κακή συνήθεια, η οποία είναι πολύ δύσκολο να κοπεί. Η δωροδοκία με γλυκά διδάσκει το παιδί σας να τρώει προκειμένου να αντέχει αρνητικά συναισθήματα.
Προσπαθείστε να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε το θυμό, την ανοία και την απειθαρχία του παιδιού σας χωρίς δωροδοκία με γλυκό ή φαγητό.

Φάε τα λαχανικά σου και μετά μπορείς να παίξεις ή να φας γλυκό

Όταν οι γονείς λένε: “Μπορείς να παίξεις με το κινητό μου αν φας το μπρόκολό σου“, το παιδί σκέφτεται: “Αν φάω τα άνοστα λαχανικά, θα επιβραβευτώ… Κάθε φορά που τρώω κάτι που δεν μου αρέσει θα μου δίνουν κάτι που θέλω“. Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι ότι η επιβράβευση με κεράσματα ή παιχνίδια ενισχύει την άποψη ότι τα λαχανικά έχουν άσχημη γεύση, οπότε χρειάζεται ανταμοιβή προκειμένου ένα παιδί να τα φάει. Αν θέλετε να μάθει το παιδί σας να τρώει λαχανικά, προετοιμάστε και παρουσιάστε τα με διαφορετικούς τρόπους και συνδυασμούς και ενθαρρύνετε με θετικό τρόπο το παιδί να τα δοκιμάσει επείδη είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας και όχι επειδή το αφήνετε να δει τηλεόραση ή να φάει γλυκό. 

Θα σου φτιάξω κάτι άλλο

Όταν οι γονείς λένε: “Δεν θέλεις τον αρακά; Να σου φτιάξω ένα τοστάκι;”, το παιδί σκέφτεται: “Τέλεια! Η μαμά θα μου φτιάχνει πάντα ότι θέλω. Δεν χρειάζεται ποτέ να φάω κάτι που δεν μου αρέσει”. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καλή ιδέα να χάνετε χρόνο μαγειρεύοντας εναλλακτικές όπως τηγανιτά αυγά, πατάτες, μακαρόνια, τόστ ή ακόμη και να σερβίρετε στα γρήγορα γάλα με δημητριακά. Αυτή η τακτική θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε υπερεκλεκτική διατροφή. Το παιδί σας θα έχει δυσκολίες να φάει φυσιολογικά και το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα ακολουθεί μια ανθυγιεινή διατροφή. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ετοιμάζετε ένα ισορροπημένο γεύμα για όλη την οικογένεια. Όταν το παιδί καθίσει στο τραπέζι, πείτε, “Έχουμε κοτόπουλο με αρακά και ντοματίνια για βραδινό”. Αν το παιδί εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του προς το μενού και ζητάει κάτι άλλο π.χ. αυγά με πατάτες, τότε πείτε, “Μπορείς να φας ότι και όσο θέλεις από αυτό που έχουμε. Ένα άλλο βράδυ μπορούμε να φάμε αυγά με πατάτες”. Μην ξεχάσετε να πραγματοποιήσετε την επιθυμία του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αντί λοιπόν να ακολουθήσουμε τα βήματα των γονιών μας, έχουμε την ευκαιρία να επηρεάσουμε θετικά τη σχέση των παιδιών μας με το φαγητό για όλη τους τη ζωή. Οι παραπάνω συμβουλές για την κατάλληλη ανατροφή των παιδιών σχετικά με το φαγητό, μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε ξεπερασμένες εκφράσεις με έξυπνα μηνύματα και υγιεινές συνήθειες. Αξίζει να το προσπαθήσετε.

Λευτέρης Κουκουμάκης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Εθελοντής

No Favorites Has Been Added!