Τελικά ο χυμός φρούτων είναι σύμμαχος ή εχθρός της ισορροπημένης διατροφής;

Με μια πρώτη ματιά είναι φυσικό να πιστεύουμε ότι ο χυμός φρούτων έχει οφέλη για την υγεία και θα πρέπει να αποτελεί κομμάτι της διατροφής μας. Ωστόσο, ακόμη και οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί δεν αποτελούν πάντα μια ισορροπημένη επιλογή!

Σε τι υπερτερούν τα φρούτα έναντι των χυμών;

Το φρούτο ολόκληρο μαζί με τη φλούδα του αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, οι οποίες έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, έχουν θετική επίδραση στην εντερική λειτουργία και επιταχύνουν το αίσθημα κορεσμού. Επιβραδύνουν επίσης τη διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα να μας κρατάνε περισσότερη ώρα χορτάτους και να οδηγούν σε καλύτερο έλεγχο της όρεξης. Παράλληλα, επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων του φρούτου με αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης. Επιπλέον, η φλούδα και οι μεμβράνες των φρούτων περιέχουν αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Ένα ποτήρι χυμού περιέχει σίγουρα περισσότερα σάκχαρα από ένα φρούτο, ενώ τα σάκχαρα αυτά απορροφόνται πιο γρήγορα από τον οργανισμό προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις υπερέκκριση ινσουλίνης. Ένα ποτήρι χυμού έχει επίσης τριπλάσιες ή τετραπλάσιες θερμίδες από ένα φρούτο, αφού για να γεμίσει ένα ποτήρι χρειάζεται να στυφτούν τουλάχιστον 3-4 φρούτα. Εάν το κάθε φρούτο έχει 60 θερμίδες τότε ένα ποτήρι χυμού θα έχει τουλάχιστον 180-240 θερμίδες. Συμπερασματικά, οι χυμοί περιέχουν περισσότερες θερμίδες, λιγότερες φυτικές ίνες και περισσότερα απλά σάκχαρα από τα φρούτα. 

Αποτελεί ο χυμός ένα υγιεινό σνακ για τα παιδιά;

Η ψευδής αντίληψη ότι ο χυμός αποτελεί υγιεινή επιλογή για τα παιδιά πρέπει να αλλάξει από τους ίδιους τους γονείς, πολλοί από τους οποίους προσφέρουν χυμό στα παιδιά τους σε καθημερινή βάση. Μελέτες σε νεογνά και παιδιά προσχολικής ηλικίας δείχνουν μια προτίμηση σε τρόφιμα και ροφήματα που έχουν γλυκιά γεύση κι έτσι ορισμένα παιδιά έχουν τη τάση να υπερκαταναλώνουν χυμούς. Η υπερβολική κατανάλωση χυμού φρούτων έχει συσχετιστεί με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και παχυσαρκία. Επιπλέον, στα παιδιά που πίνουν περισσότερο από ένα ποτήρι χυμού την ημέρα παρατηρείται συχνά μειωμένη πρόσληψη γάλακτος και χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης.

Συστάσεις

  • Τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να τρώνε ολόκληρα φρούτα για να ανταποκριθούν στην συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φρούτων και θα πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με τα οφέλη τους. 
  • Ο χυμός δεν πρέπει να εισάγεται στη διατροφή των βρεφών πριν από την ηλικία των 12 μηνών.
  • Η πρόσληψη φρεσκοστυμμένου χυμού θα πρέπει να περιορίζεται σε 120ml την ημέρα για νήπια 1 έως 3 ετών και σε 120-180 ml την ημέρα για παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών. Τα παιδιά ηλικίας 7 έως 18 ετών μπορούν να καταναλώνουν έως 240ml χυμού την ημέρα 

American Academy of Pediatrics, May 2017

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ανάγκες σε υγρά των παιδιών τους καλύπτονται από το μητρικό γάλα, τη βρεφική φόρμουλα ή το αγελαδινό γάλα για μωρά μεγαλύτερα του ενός έτους και φυσικά το νερό. Το γάλα περιέχει περίπου το ένα τρίτο των σακχάρων του χυμού και αποτελεί πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμίνης D και μαγνησίου που χρειάζονται τα αναπτυσσόμενα παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο ακολουθούν τις τρέχουσες οδηγίες και παρέχουν μόνο νερό, γάλα και φρεσκοστιμμένο χυμό στις ενδεδειγμένες ποσότητες. Τέλος, για τα παιδιά που δεν τρώνε φρούτα & λαχανικά κι έτσι ο φρεσκοστυμμένος χυμός μπορεί να αποτελεί τη μοναδική πηγή βιταμίνων για αυτά μπορείτε να προσφέρετε χυμό φρούτων μαζί με χυμό λαχανικών καθώς λαχανικά περιέχουν λιγότερα σάκχαρα και εμπλουτίζουν το συνολικό θρεπτικό περιεχόμενο.

Ειρήνη Μπότση, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Εθελόντρια

No Favorites Has Been Added!