Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Ένας ακόμη λόγος για να μην τρώμε «απ’ έξω»!

13.03.2019

Ξέραμε ότι όταν τρώμε έξω συχνά ο οργανισμός μας επιβαρύνεται με λίπος, σάκχαρα & αλάτι. Το CNN όμως μας ενημερώνει για μια νέα μελέτη η οποία μακριά από τα συμφέροντα, μας προειδοποιεί για έναν ακόμη σημαντικό κίνδυνο για εμάς και τα παιδιά μας: Τις φθαλικές ενώσεις. Επιστήμονες από την Παιδιατρική Κλινική του Seattle εφιστούν την προσοχή μας!

Ο κίνδυνος κρύβεται στις συσκευασίες που χρησιμοποιούν τα εστιατόρια γρήγορου και μαζικού φαγητού όπως σουβλατζίδικα, σαντουϊτσάδικα, φαστφουντάδικα, πιτσαρίες και καφετέριες, για τα διάφορα συστατικά των γευμάτων που προετοιμάζουν όπως είναι οι κουβάδες με μαγιονέζα ή πραλίνα, οι συσκευασίες με προτηγανισμένες πατάτες, τα σωληνάρια με έτοιμο λιωμένο τυρί ή ζύμη για κρέπες.

Η Δισφαινόλη Α (BPA) και οι Φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ενώσεις που εντοπίζονται στα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία επεξεργασίας των τροφών και στη συσκευασία τους.

Έρευνα διάρκειας 10 ετών σε δείγμα 10, 253 ατόμων* έδειξε ότι όσοι είχαν φάει την προηγούμενη ημέρα σε εστιατόρια έτοιμου ή γρήγορου φαγητού, την επόμενη ημέρα, τα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό τους (δείγμα ούρων) ήταν κατά 35 έως 55% υψηλότερα από εκείνους που είχαν φάει σπιτικό φαγητό με τρόφιμα που αγόρασαν από το σούπερ- μάρκετ.

Το πρόβλημα

Οι ενώσεις αυτές έχουν την ιδιότητα να παρεμποδίζουν τη λειτουργία των ορμονών του οργανισμού και συνδέονται με πρώιμη εφηβεία, νευρολογικά και καρδιολογικά προβλήματα, άσθμα, παιδική παχυσαρκία, ακόμα και καρκίνο, με τα παιδιά & τους εφήβους να επιβαρύνονται περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα.

Τα καλά νέα

Κάθε γεύμα σπιτικού φαγητού μειώνει την έκθεσή μας στα βλαβερά αυτά χημικά. Επιλέγοντας φρέσκα τρόφιμα από το σούπερ-μάρκετ σε συσκευασίες που αναφέρουν ότι δεν περιέχουν αυτές τις βλαβερές ουσίες είναι για όλους μας η πιο ασφαλής επιλογή.

*Environmental International, June 2018

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB