Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Διατροφική πολιτική στα σχολεία: μία προοπτική για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού

14.03.2019

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου TUFTS στη Βοστώνη δείχνει ότι η παροχή δωρεάν φρούτων και λαχανικών στα σχολεία και ο περιορισμός των σακχαρούχων ροφημάτων, μπορεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Η παιδική ηλικία είναι μία περίοδος κλειδί για την ανάπτυξη και παγίωση συμπεριφορών απέναντι στα τρόφιμα και τη διατροφή που μπορεί να διατηρηθούν για όλη την υπόλοιπη ενήλικη ζωή. Οι διατροφικές πολιτικές στα σχολεία στοχεύουν ακριβώς σε αυτό το ηλικιακό στάδιο ώστε να διαμορφώσουν και να ενισχύσουν υγιεινές διατροφικές επιλογές και μια ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά.

Το πρόβλημα

Η έρευνα αναφέρει ότι «καθώς τα παιδιά καταναλώνουν το 1/3 των γευμάτων και σνακ τους στο σχολείο, η ύπαρξη πολιτικών που στοχεύουν σε υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι ζωτικής σημασίας». Αυτό που πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο είναι το πώς οι πολιτικές αυτές επηρεάζουν τις επιλογές τροφίμων, τη διατροφή και την υγεία.

Εντυπωσιακό είναι ακόμα το γεγονός ότι αν οι διατροφικές πολιτικές που προτείνονται στην έρευνα είχαν εφαρμοστεί στους τωρινούς ενήλικες όταν ήταν παιδιά, εκτιμάται ότι η κατανάλωση φρούτων θα ήταν κατά 19% μεγαλύτερη και η μείωση της κατανάλωσης σακχαρούχων ροφημάτων μικρότερη κατά 24%.Επίσης θα είχαν προληφθεί περισσότεροι από 22000 θάνατοι ετησίως από διαβήτη, έμφραγμα και καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η μείωση στην κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων  εκτιμάται  ότι θα είχε τη μεγαλύτερη επίδραση, προλαμβάνοντας περισσότερους από 14000 θανάτους ενηλίκων το χρόνο.

Τα καλά νέα

Σε προηγούμενη έρευνα τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, έλεγξαν τις διατροφικές πολιτικές που εφαρμόζονταν σε σχολεία των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας και βρήκαν ότι οι πολιτικές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση κατανάλωσης των υγιεινών τροφών και τη μείωση της κατανάλωσης σακχαρούχων ροφημάτων και ανθυγιεινών σνακ στα σχολεία.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB