Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Η ενσυνείδητη διατροφή σύμμαχος στη διαχείριση του βάρους

12.03.2019

Σύμφωνα με άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Harvard, ένας μικρός αλλά συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ερευνών δείχνουν ότι ένας πιο αργός και περισσότερο συνειδητός τρόπος διατροφής θα μπορούσε να βοηθήσει με τα προβλήματα διαχείρισης βάρους και να κινητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τις ανθυγιεινές επιλογές. Η διατροφική αυτή προσέγγιση καλείται «Ενσυνείδητη Διατροφή» και βασίζεται στη βουδιστική αντίληψη της ενσυνειδητότητας, δηλαδή να έχει κάποιος πλήρη αντίληψη και επίγνωση για το τι συμβαίνει μέσα του και γύρω του.

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενσυνείδητη Διατροφή περιλαμβάνει: εστίαση της προσοχής στις μυρωδιές, στα χρώματα, στις υφές και στις γεύσεις των τροφών, αργή μάσηση, μη διάσπαση της προσοχής μας την ώρα του φαγητού από οθόνες και διάβασμα καθώς και το να μάθουμε να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις ενοχές και την ανησυχία που σχετίζονται με το φαγητό.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι στρατηγικές ενσυνείδητης διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διατροφικών διαταραχών και πιθανόν στην απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη των Indiana State University και Duke University εφαρμόστηκαν τεχνικές ενσυνείδητης διατροφής καθώς και τυπική ψυχοπαιδαγωγική θεραπεία για τη αντιμετώπιση της επεισοδιακής υπερφαγίας. Και τα δύο είδη θεραπειών συνέβαλαν στη μείωση της επεισοδιακής υπερφαγίας και της κατάθλιψης, αλλά η θεραπεία που βασίστηκε στην ενσυνείδητη διατροφή έδειξε να βοηθάει τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν το φαγητό τους περισσότερο και να έχουν μια ηπιότερη αίσθηση της προσπάθειας που καταβάλλουν να ελέγξουν την κατανάλωση τροφής.

Ορίστε μερικές συμβουλές που προτείνουν οι ειδικοί για να σε βοηθήσουν να εφαρμόσεις σωστά την ενσυνείδητη διατροφή στη ζωή σου:

  • Βάλε το χρονόμετρο σου να μετρήσει αντίστροφα 20 λεπτά και σε αυτό το διάστημα φάε ένα κανονικό σε ποσότητα γεύμα.
  • Δοκίμασε να φας με το αδύναμο χέρι σου: αν είσαι δεξιόχειρας τότε πιάσε το πιρούνι με το αριστερό χέρι και προσπάθησε να φας.
  • Φάε για 5 λεπτά χωρίς να μιλάς, σκεπτόμενος το τι χρειάστηκε για να παραχθεί το φαγητό που τρως, από τον παραγωγό μέχρι τον τρόπο που μαγειρεύτηκε για να καταλήξει στο πιάτο σου.
  • Φάε μικρές μπουκιές και μάσα καλά.
  • Πριν ανοίξεις το ψυγείο ή το ντουλάπι αναρωτήσου «Πεινάω στα αλήθεια;». Κάνε κάτι άλλο, όπως διάβασε ένα βιβλίο ή κάνε έναν μικρό περίπατο.
Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB