Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Η Μεσογειακή Διατροφή: ασπίδα στις καρδιαγγειακές παθήσεις

15.03.2019

Υπάρχουν πλήθος ερευνών που υποστηρίζουν ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή είναι η καλύτερη για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Αλλά τι είναι ακριβώς η Μεσογειακή Διατροφή, γιατί μας κάνει καλό και πως μπορούμε να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας;

Διαβάστε περισσότερα

 Η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι μία διατροφική προσέγγιση που χάνεται στους αιώνες, παραδοσιακή των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα. Τον πυρήνα της συγκεκριμένης διατροφής αποτελούν τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τα ολικής άλεσης δημητριακά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το ψάρι και τα θαλασσινά, το ελαιόλαδο συνοδευόμενα ενίοτε και από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Δεν περιλαμβάνει βούτυρο, επεξεργασμένα δημητριακά (όπως λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι) ενώ περιλαμβάνει πολύ λίγο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Δίνεται ακόμα έμφαση στο να κάθεσαι και να απολαμβάνεις το γεύμα σου μαζί με την οικογένεια και τους φίλους, καθώς και να αποφεύγεις το τσιμπολόγημα και να έχεις αρκετή φυσική δραστηριότητα. Δεν αφορά δηλαδή μόνο το φαγητό, αποτελεί τρόπο ζωής.

Το κομμάτι των τροφίμων είναι παρόμοιο με αυτό άλλων υγιεινών διατροφών που βασίζονται στις φυτικές τροφές. Κάθε γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα στη βάση του. Τα δημητριακά πρέπει να είναι ολικής άλεσης όπως καστανό ρύζι, κριθάρι, καλαμπόκι, σιτάρι. Τα όσπρια είναι μία εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών όπως οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια και η φάβα. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά, ενώ το ελαιόλαδο παρέχει ακόμα περισσότερα καλά λιπαρά. Επίσης τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής. Γαλακτοκομικά, πουλερικά και αυγά καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Επίσης ένα ποτήρι κρασί μπορεί να είναι ευεργετικό αλλά όχι για όλους.

Ορίστε μερικές συμβουλές για να κάνετε συνήθεια την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

  • Ξεκινήστε με τουλάχιστον μία μερίδα φρούτου ή/και λαχανικού σε κάθε γεύμα και σνακ και αυξήστε τες σταδιακά σε 2 έως 3 μερίδες.
  • Μπορείτε να καταναλώσετε και φρεσκοκατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά που μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη γα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να είναι ευκολότερα διαθέσιμα.
  • Φτιάξτε πρωινό με 2 (ή περισσότερες) μερίδες φρούτων και λαχανικών. Για παράδειγμα καταναλώστε γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς για ένα χορταστικό και δυναμικό ξεκίνημα.
Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB