Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Η πρόκληση της παχυσαρκίας

09.03.2019

Παρόλο που η παχυσαρκία και προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται αποτελεί σήμερα τη δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου μετά το κάπνισμα. Μήπως τελικά η φράση «Φάε λιγότερο και ασκήσου περισσότερο» δεν επαρκεί; Μήπως το πρόβλημα δεν λύνεται με μια αυστηρή δίαιτα και ένα εντατικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο;

Το πρόβλημα

Η παχυσαρκία υπακούει στον πρώτο νόμο της Θερμοδυναμικής, δηλαδή του νόμου που αναφέρεται στην Αρχή Διατήρησης της Ενέργειας. Η παχυσαρκία δηλαδή είναι αποτέλεσμα της ανισορροπίας μεταξύ των θερμίδων που λαμβάνουμε και των θερμίδων που καταναλώνουμε. Παρόλο που η απλή αυτή εξίσωση ισχύει, αναγνωρίζουμε πλέον την πολυπλοκότητα της κατάστασής αυτής που περιλαμβάνει τον έλεγχο της όρεξης, τη φυσική δραστηριότητα, τις διατροφικές συμπεριφορές και τις επακόλουθες συνέπειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Γιατί τρώμε, τι τρώμε και πόσο τρώμε καθορίζεται όχι μόνο από τη θρεπτική και θερμιδική αξία των τροφών αλλά κυρίως από ένα πλήθος παραγόντων που έχουν να κάνουν με τη γεύση, τις συνήθειες, την ευκολία κατανάλωσης, το κόστος, προηγούμενες εμπειρίες, συναισθηματικές και κοινωνικές καταστάσεις και ο σύγχρονος καταναλωτικός τρόπος ζωής. Επιπλέον, η παχυσαρκία ενισχύεται και από το σύγχρονο καθιστικό τρόπο ζωής καθώς το αυτοκίνητο, η τηλεόραση, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα smartphones και οι αυτοματοποιημένες ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι μας ωθούν σε έναν ολοένα και περισσότερο μη δραστήριο τρόπο ζωής.

Τα καλά νέα

Όταν άνθρωποι με προβλήματα βάρους βρίσκονται σε υποστηρικτικό περιβάλλον όπου καθοδηγούνται συνολικά για την αλλαγή των συνηθειών διατροφής και άσκησης μέσω τεχνικών ενσυνείδητης διατροφής και θετικής ψυχολογίας μπορούν να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω μιας τροποποίησης της διατροφικής συμπεριφοράς με μικρές αλλαγές που θα συμβούν με έναν αργό αλλά σταθερό ρυθμό, ώστε να μπορέσουμε να τις υιοθετήσουμε και να τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας για πάντα. Αλλαγές δηλαδή που θα στοχεύουν σε ένα πιο δραστήριο και ενεργητικό τρόπο ζωής και μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB