Η υπεραξία των οικογενειακών γευμάτων
Σύμφωνα με πρόσφατη Ισπανική έρευνα, τα οικογενειακά γεύματα πρέπει να διαφυλαχτούν έτσι ώστε να διατηρηθούν τα οφέλη τις Μεσογειακής Διατροφής και να προαχθεί η υγεία των νέων.
Μια καινούργια έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Universitat Oberta de Catalunya (UOC) και του Universitat Autonoma de Barcelona (UAB), η οποία δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δημόσιας Υγείας πρόσφατα, υποστηρίζει ότι το να μοιράζεσαι και να απολαμβάνεις γεύματα με τους αγαπημένους σου μειώνει την πιθανότητα παχυσαρκίας και βελτιώνει την υγεία των εφήβων. Σύμφωνα με την έρευνα, τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής προέρχονται τόσο από το ίδιο το φαγητό που καταναλώνουμε όσο και από το τρόπο με τον οποίο τρώμε, αφού το να έχουμε παρέα κατά την διάρκεια του γεύματος μας και να επικοινωνούμε μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε το αίσθημα της πληρότητας, ότι έχουμε χορτάσει δηλαδή, αλλά και να μειώσουμε τον κίνδυνο να αποκτήσουμε διατροφικές διαταραχές.
“Σε μια εποχή όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω της πανδημίας, αναβίωσε τα οικογενειακά γεύματα, αυτή η μελέτη σκιαγραφεί μια από τις θετικές επιπτώσεις των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε όλοι” εξηγεί, μια από τις ερευνήτριες από το Foodlab group και μέλος της σχολής επιστημών της υγείας”, Anna Bach-Faig.
H έρευνα αποδεικνύει ότι η συνήθεια των οικογενειακών γευμάτων όπως αυτά χαρακτηρίζουν την Μεσογειακή Διατροφή, το να μοιράζεσαι δηλαδή το φαγητό με τους αγαπημένους σου, την απομάκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών από το τραπέζι, ακόμα και το να συνομιλείς κατά την διάρκεια του φαγητού έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία των εφήβων. Η έρευνα επαληθεύει αυτό που αναφέρουν και άλλες παρόμοιες μελέτες, ότι το ευχάριστο κλίμα κατά την διάρκεια του γεύματος που ευνοεί τη συνομιλία ευνοεί επίσης την πιο ελεγχόμενη κατανάλωση του φαγητού και βοηθά τους εφήβους να αναγνωρίσουν το αίσθημα πληρότητας κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Συνεπώς, έμμεσα, αποτρέπει την παχυσαρκία.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων με οικογένειες εφήβων 12 έως 16 ετών, από την Καταλονία, ανέλυσε έναν από του παράγοντες της Μεσογειακής Διατροφής που συχνά παραβλέπεται: την κοινωνικοποίηση κατά την διάρκεια των γευμάτων καθώς και το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο τρώμε επηρεάζει επίσης την υγεία μας.
“Μια υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο το τι καταναλώνουμε αλλά επίσης και το πώς το καταναλώνουμε” δήλωσε η Bach-Faig. “Η Μεσογειακή Διατροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια λίστα τροφίμων. Είναι μια κουλτούρα που συμπεριλαμβάνει και το πώς επιλέγονται, παράγονται, μεταποιούνται και καταναλώνονται αυτά τα τρόφιμα.”
Η σημασία της συνομιλίας
Για τον προσδιορισμό του κλίματος που επικρατούσε κατά την διάρκεια των γευμάτων στις οικογένειες που μελετήθηκαν, οι ερευνητές ανέλυσαν την συχνότητα και την διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων, το χώρο που καταναλώθηκαν, τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, τη διαδικασία προετοιμασίας των γευμάτων και τον τύπο επικοινωνίας που καθιερώθηκε σε αυτά τα οικογενειακά γεύματα.
Σύμφωνα με την μελέτη, η πλειοψηφία των οικογενειών έτρωγαν μόνο το βραδινό γεύμα όλοι μαζί σαν οικογένεια και οι συνήθειες τους ήταν διαφορετικές ανάλογα με το αν ήταν μόνοι τους ή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα κατά την διάρκεια των γευμάτων. Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα οικογενειακά γεύματα αποτελούσαν την κύρια ευκαιρία για επικοινωνία και κοινωνικοποίηση. Όταν οι οικογένειες αφιέρωναν λιγότερο χρόνο στην επικοινωνία, δεν κάθονταν στο τραπέζι, ασχολούνταν με τις ηλεκτρονικές συσκευές ή δεν συμμετείχαν σε ευχάριστη συνομιλία κατά τη διάρκεια των γευμάτων, δεν ακολουθούσαν σε μεγάλο βαθμό και την Μεσογειακή Διατροφή.
Για την πλειοψηφία των γονέων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, τα οικογενειακά γεύματα ήταν πολύ σημαντικά και κυρίως για τις οικογένειες με εφήβους, καθώς αυτά τα γεύματα τους έδιναν μια καλή ευκαιρία για συζητήσεις και για την δημιουργία στενότερων οικογενειακών δεσμών. “Όταν τα παιδιά είναι μικρά οι σχέσεις είναι πιο εύκολες, αλλά στην εφηβεία υπάρχει κάποια απομάκρυνση μεταξύ των γονέων και των παιδιών. Χάρη σε αυτές τις συνομιλίες, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να αποκτήσουν κάποια εικόνα του κόσμου των εφήβων.
Επίσης, η πλειοψηφία των γονιών που έλαβαν μέρος στην μελέτη θεωρούσε ότι μέσω των οικογενειακών γευμάτων, οι γονείς είχαν την δυνατότητα να γίνουν πρότυπα σε ότι είχε να κάνει με την διατροφή αλλά και να καθιερώσουν υγιείς συνήθειες στα παιδιά τους. Αυτή η άποψη είναι σύμφωνη και με τα αποτελέσματα άλλων μελετών, στις οποίες αποδεικνύεται ότι το να τρώτε μαζί ως οικογένεια σχετίζεται με μια υγιεινή διατροφή, με περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα τυποποιημένα τρόφιμα.
Η Δυτική Διατροφή
Οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τις διατροφικές μας παραδόσεις, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής και να προαχθεί η υγεία των νέων. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες, η Μεσογειακή Διατροφή έχει χάσει την επιρροή της και την θέση της έχει πάρει η λεγόμενη “ Δυτική Διατροφή”, η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από τυποποιημένα τρόφιμα και γρήγορο φαγητό, συχνά μπροστά από την τηλεόραση.
Τέλος, η έρευνα τονίζει ότι είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη μας όλους τους παράγοντες έτσι ώστε να προωθήσουμε την υγιεινή διατροφή στους εφήβους και να σχεδιάσουμε μια εκστρατεία για την δημόσια υγεία. ´Όπως λοιπόν προτείνουμε την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα έτσι πρέπει να προτείνουμε και τουλάχιστον ένα οικογενειακό γεύμα την μέρα.
foodnavigator.com
Torre Moral et al. Family Meals, Conviviality, and the Mediterranean Diet among Families with Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health, 2021