Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Ναι, τα αλλαντικά μας σκοτώνουν!

07.03.2019

Δεκαετίες ερευνών απέδειξαν ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των αγαπημένων μας αλλαντικών, αποτελούν παράγοντα εμφάνισης καρκίνου.

Όλα ξεκίνησαν όταν τον Οκτώβριο του 2015 μια ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έφερε τα πάνω κάτω στην κατανάλωση του επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά, παστό κρέας και λουκάνικα). Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος είχε πλέον κατηγοριοποιηθεί ως ένα από του κύριους παράγοντες εμφάνισης καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ βασίστηκε σε έκθεση που συνέταξαν 22 ειδικοί σε θέματα καρκίνου από 10 χώρες μετά από ανασκόπηση πάνω από 400 μελετών που αφορούσαν την κατανάλωση του επεξεργασμένου κρέατος, προερχόμενες από επιδημιολογικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων.

Το πρόβλημα

Ο κίνδυνος στα επεξεργασμένα κρέατα εντοπίζεται στη μέθοδο με την οποία παρασκευάζονται και συγκεκριμένα στην προσθήκη δύο χημικών: του νιτρικού καλίου και του νιτρικού νατρίου τα οποία δίνουν στα αλλαντικά το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους και συμβάλλουν στην μακρόχρονη συντήρησή τους. Όμως όταν τα χημικά αυτά έρχονται σε επαφή με συγκεκριμένες ουσίες του κρέατος συνθέτουν  επικίνδυνες για την υγεία χημικές ενώσεις, τις ονομαζόμενες νιτροζαμίνες, οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινογόνο δράση.

Τα καλά νέα

Τα παραπάνω δεδομένα παρόλα που ακούγονται άκρως ανησυχητικά, ωστόσο δεν πρέπει να μας φοβίζουν καθώς μπορούμε να προστατευθούμε. Πρώτο μέτρο που πρέπει να πάρουμε είναι η μείωση της κατανάλωσης αλλαντικών ώστε να μην αποτελεί μέρος του καθημερινού μας διαιτολογίου. Επίσης η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και φυτικές ίνες ώστε η αντιοξειδωτική τους δράση να μας προστατεύει από τις βλαβερές ουσίες που εντοπίζονται στο επεξεργασμένο κρέας. Επίσης κατά την αγορά των αλλαντικών καλό είναι να προσέχουμε να μην έχουν έντονο ροζ χρώμα (πλούσια σε νιτρικά) και να επιλέγουμε εκείνα που έχουν υποστεί, σύμφωνα πάντα με τον παραγωγό, τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB