Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Οι κακές διατροφικές συνήθειες “σκοτώνουν” περισσότερο κόσμο παγκοσμίως από το κάπνισμα

09.01.2020

Επιστήμονες αναφέρουν πως το να μάθουμε να τρεφόμαστε σωστά συμβάλλει στη πρόληψη και αντιμετώπιση 1 στους 5 πρόωρους θανάτους. Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες οφείλονται για 11 εκ. προβλέψιμους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, πολύ περισσότερο απ’ότι το κάπνισμα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το πρόχειρο φαγητό που καταναλώνουμε αλλά οι θρεπτικές τροφές που δεν καταναλώνουμε, υποστηρίζουν ερευνητές, καλώντας για μια σφαιρική αλλαγή σχετικά με την προώθηση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών. Καθώς η ζάχαρη και τα trans λιπαρά είναι βλαβερά, οι περισσότεροι θανάτοι οφείλονται στην έλλειψη υγιεινών τροφών στη διατροφή μας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά είναι οι κύριες συσχετιζόμενες με τη διατροφή αιτίες θανάτου, συνοδευόμενες από τον καρκίνο και το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2).

Παρόλο που η διατροφή διαφέρει από χώρα σε χώρα, το να τρώμε υπερβολικά λίγα φρούτα και λαχανικά ή τεράστιες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων υπολογίζετε ότι συσχετίζεται με το μισό όλων των θανάτων.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η μη βέλτιστη διατροφή ευθύνεται για περισσότερους θανάτους, περισσότερο από κάθε άλλο κίνδυνο παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και του καπνίσματος, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της ανθρώπινης διατροφής σε όλα τα έθνη.Από το να προσπαθούμε να πείσουμε το κόσμο να κόψει τη ζάχαρη, το αλάτι και τα λιπαρά θα ήταν προτιμότερο να προωθήσουμε υγιεινές εναλλακτικές επιλογές.

Στις μέρες μας ο κόσμος έχει τη τάση να αντικαθιστά. Όταν αυξάνουν την κατανάλωση από κάτι, μειώνουν την κατανάλωση από κάτι άλλο!Στις χώρες που τηρούν κυρίως το μεσογειακό πρότυπο διατροφής παρατηρείται ότι ο κόσμος καταναλώνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, με καλύτερες το Λίβανο, το Ισραήλ και το Ιράν. Αλλά καμία χώρα δεν έχει υψηλό επίπεδο γνώσης σχετικά με τη κατανάλωση υγιεινών τροφών. Ακόμα και εκείνες που εισήγαγαν τις αρχές του μεσογειακού προτύπου.

Η έρευνα αυτή αποτελεί την πιο περιληπτική ανάλυση που έχει διαξαχθεί ποτέ σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην υγεία. Παρατηρήθηκε σε 15 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, μερικά καλά για την υγεία και μερικά όχι και τόσο. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου ήταν η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και η χαμηλή κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης, φρούτων, ξηρών καρπών, λαχανικών και ω-3 λιπαρών. Άλλοι παράγοντες κινδύνου θεωρήθηκαν η κατανάλωση σε υψηλό επίπεδο κόκκινου αλλά και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς επίσης και των ζαχαρούχων ποτών, η χαμηλή κατανάλωση γάλακτος και φυτικών ινών.

Οι πτωχές αποτέλεσαν την αιτία για 10.9 εκ. θανάτους και για ποσοστό 22% όλων των θανάτων σε ενήλικες το 2017. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούσαν την κύρια αιτία των θανάτων και ακολουθούσαν ο καρκίνος και ο σακχαρώδης διαβήτης. Σχεδόν το μισό ποσοστό δηλαδή το 45% των θανάτων εκδηλώθηκε σε άτομα ηλικίας κάτω από 70.

Το κάπνισμα συνδέθηκε με 8 εκ. θανάτους και η υψηλή αρτηριακή πίεση με 10.4 εκ. θανάτους.

Το Ισραήλ είχε το χαμηλότερο ρυθμό θανάτων συσχετιζόμενων με τη διατροφή, δηλαδή 89 στους 100.000 ανθρώπους και ακολούθησαν η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιαπωνία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ταξινομήθηκε στην 23η θέση με 127 θανάτους στα 100.000 άτομα που συσχετίστηκε με τις διατροφικές συνήθειες και οι ΗΠΑ στη 43η με 171. Τελευταίο ήταν το Ουζμπεκιστάν με 892.Tα ευρήματα ήταν σταθερά με μια πρόσφατα δημοσιευμένη ανάλυση σχετικά με τα ωφέλη για τη σωστή καρδιαγγειακή υγεία της αντικατάστασης του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνών.Η έμφαση της διατροφής σε κατανάλωση τροφίμων σόγιας, φασολάκια και άλλων υγιεινών φυτικών πηγών πρωτεΐνών θα επιφέρει σημαντικά ωφέλη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το πλανήτη μας!

H ανάλυση έθεσε περισσότερη έμφαση σε ατομικά συστατικά απ’ότι στη διατροφή συνολικά. Η παχυσαρκία αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου και υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με αυτό. Η παχυσαρκία εκδηλώνεται όταν καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια από όσο απαιτείται (διαταραγμένο ενεργειακό ισοζύγιο). Επίσης, η αυξανόμενη τάση των ανθρώπων για καθιστική ζωή είναι κύριος παράγοντας για τον οποίο υπάρχει μια ανισορροπία στην πρόσληψη και τη δαπάνη ενέργειας, ωστόσο, η αυξημένη διαθεσιμότητα τροφίμων με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (περισσότερες kcal/g) διευκολύνει κατά πολύ την υπερκατανάλωση τροφής.

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί πίστευαν για χρόνια, ότι δηλαδή οι κακές διατροφικές συνήθειες ευθύνονται για περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου στο κόσμο. Καθώς το νάτριο, η ζάχαρη και τα λιπαρά αποτέλεσαν το επίκεντρο πολλών δημόσιων συζητήσεων τις προηγούμενες 2 δεκαετίες, η αξιολόγηση μας υποδηλώνει ότι οι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με την υψηλή πρόσληψη νατρίου, ή την μη υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών όπως τρόφιμα ολικής άλεσης, φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά. Ακόμα τονίζει την άμεση ανάγκη παρέμβασης για προώθηση της παραγωγής, συνεισφοράς και κατανάλωσης υγιεινού φαγητού σε όλα τα έθνη.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB