Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Οι παιδίατροι προειδοποιούν: τα χημικά των τροφίμων μπορούν να βλάψουν τα παιδιά

20.03.2019

Οι παιδίατροι προτρέπουν τις οικογένειες να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών δοχείων για την αποθήκευση τροφίμων, να μην βάζουν τα πλαστικά δοχεία σε φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων, να ελέγχουν του κωδικούς ανακύκλωσης για να μειωθεί η έκθεση στα χημικά και τέλος να περιορίσουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα μέτρα αυτά θα περιορίσουν την έκθεση των παιδιών στα χημικά των τροφίμων και των συσκευασιών τους, έκθεση που είναι στενά συνδεδεμένη με προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία.

Οι συγκεκριμένες οδηγίες ανακοινώθηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και αντιπροσωπεύουν τις απόψεις μίας ομάδας 67000 παιδιάτρων των ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή των παιδιάτρων εκφράζει την ανησυχία της για τις ολοένα και αυξανόμενες επιστημονικές αποδείξεις που υποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα χημικά που εισάγονται στα τρόφιμα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις ορμόνες  του οργανισμού και να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη των παιδιών.

Το πρόβλημα

Ανάμεσα στα χημικά που προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία βρίσκονται τα νιτρικά και τα νιτρώδη που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στην επεξεργασία του κρέατος (π.χ. αλλαντικά), οι φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στις πλαστικές συσκευασίες και οι δισφαινόλες που χρησιμοποιούνται στα μεταλλικά δοχεία των κονσερβοποιημένων τροφίμων. Επίσης τα PFCs (υπερφθοριωμένες χημικές ενώσεις) και οι υπερχλωρικές ενώσεις που εντοπίζονται στις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων εγείρουν επίσης την ανησυχία των ειδικών.

Τα καλά νέα

Τα καλά νέα όμως είναι ότι υπάρχουν ασφαλή και απλά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να περιορίσουμε την έκθεσή μας στα χημικά αυτά. Ορίστε τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Κάντε προτεραιότητα την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
  • Πλύνετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε τρόφιμα και ποτά και πλύνετε καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνετε με τη φλούδα τους.
  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα, ειδικά κατά την εγκυμοσύνη.
  • Αποφύγετε να μαγειρεύετε ή να ζεσταίνετε τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε πλαστικά δοχεία και μη βάζετε τα πλαστικά δοχεία τροφίμων στο πλυντήριο πιάτων.
  • Χρησιμοποιήστε αντί πλαστικού άλλες εναλλακτικές όπως γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι.

Ελέγξτε τον κωδικό ανακύκλωσης στη βάση του προϊόντος και αποφύγετε τα πλαστικά με κωδικούς ανακύκλωσης 3, 6 και 7 που μπορεί να περιέχουν φθαλικές ενώσεις, δισφαινόλες και στυρένιο εκτός και αν είναι σημασμένο ως «βιοδιασπώμενο» που υποδεικνύει ότι είναι κατασκευασμένο από καλαμπόκι και δεν περιέχει διαφαινόλες.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB