Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Ορισμένοι τύποι καρκίνου αυξάνονται στους Millennials. Η παχυσαρκία μπορεί να είναι ο λόγος

27.03.2019

Τα ποσοστά νοσηρότητας και θανάτων από καρκίνο έχουν μειωθεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά ορισμένοι τύποι καρκίνου γίνονται ολοένα και πιο συχνοί ανάμεσα στους νέους Αμερικάνους και οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο λόγος μπορεί να είναι η παχυσαρκία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε μία νέα έκθεση του Εθνικού Καρκινικού Ινστιτούτου και Αμερικανικής Ένωσης Καρκίνου.

Διαβάστε περισσότερα

Τα ποσοστά παχυσαρκίας ολοένα κι αυξάνονται όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία με σχεδόν το 36% των ενηλίκων Αμερικανών να είναι παχύσαρκοι και με τον αριθμό αυτό σύντομα να γίνεται υψηλότερος. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αν η συγκεκριμένη τάση στην παχυσαρκία συνεχιστεί, 57% των παιδιών στις ΗΠΑ θα είναι παχύσαρκα μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 35 ετών.

Το πρόβλημα

Τα ποσοστά έξι διαφορετικών τύπων καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία αυξήθηκαν σε ενήλικες ηλικίας 25-49 ετών από το 1995 έως το 2014, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Public Health. Οι τύποι καρκίνου που αναφέρονται στην έρευνα είναι το πολλαπλό μυέλωμα, ενδομήτριος, νεφρών, παγκρέατος, χοληδόχου κύστης, παχέος εντέρου και ορθού. Αν και ο καρκίνος πλήττει περισσότερο τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε ομάδες νεαρών ενηλίκων.

Ενώ μερικοί τύποι καρκίνου έχουν μία εμφανή αιτία, όπως το κάπνισμα για τον καρκίνο των πνευμόνων, πολλοί προκαλούνται από τη συμβολή της τύχης, του γενετικού υποβάθρου, του τρόπου ζωής και παραγόντων της υγείας. Η παχυσαρκία είναι ο παράγοντας με την μεγαλύτερη επίπτωση από τους παραπάνω. Έρευνες έχουν συνδέσει το περιττό σωματικό βάρος με περίπου το 40% των περιπτώσεων καρκίνου στις ΗΠΑ, ενώ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κοινούς τύπου όπως καρκίνο στήθους, ωοθηκών και ήπατος. Επισημαίνεται ότι μέχρι το 2014 η παχυσαρκία ευθυνόταν για το 60% των καρκίνων του ενδομητρίου, το 36% του καρκίνου χοληδόχου κύστης, το 33% καρκίνου νεφρών, 17% του παγκρέατος και 11% του πολλαπλού μυελώματος σε ενήλικες 30 ετών και άνω.

Το πλεονάζον βάρος μπορεί να προωθεί την εμφάνιση καρκίνου με πολλούς τρόπους. Μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για ένα αριθμό χρόνιων καταστάσεων και έχει βρεθεί ότι πυροδοτεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η παχυσαρκία μπορεί ακόμα να διαφοροποιεί τα επίπεδα των ορμονών του φύλου και της ανάπτυξης, όπως της ινσουλίνης, που μπορούν να κινητοποιήσουν αυξητικούς παράγοντες που με τη σειρά τους επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν. Επίσης μερικά παχυντικά φαγητά, όπως το επεξεργασμένο κρέας και τα επεξεργασμένα σνακ του εμπορίου, έχουν συνδεθεί με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να βοηθούν τους ασθενείς στην προσπάθειά τους να αποφεύγουν την παχυσαρκία, καθώς οι συνέπειες των συνεχώς αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας μπορεί να απειλήσει δεκαετίες προόδου στη δημόσια υγεία.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB