Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί: Η Μεσογειακή Διατροφή «εξαφανίζεται»

10.03.2019

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται σήμερα μία από τις πιο υγιεινές στον κόσμο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και παχυσαρκίας.

Όμως αναφορά του ΠΟΥ μας προειδοποιεί ότι η διατροφή αυτή χάνεται σιγά σιγά εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου ζωής σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Στην αναφορά αυτή υποστηρίζεται ότι για τα παιδιά των χωρών αυτών η Μεσογειακή Διατροφή έχει χαθεί και ότι πιο κοντά σε αυτή είναι πλέον τα παιδιά των Σουηδών.

Το πρόβλημα

Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή βασίζεται στα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και γενικά στα φρέσκα, εποχιακά και τοπικά προϊόντα. Όταν όμως έρχεται η ώρα του κολατσιού και των σνακ, τα παιδιά των τριών αυτών χωρών προτιμούν τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι, γεγονός που έχει επίδραση στο σωματικό τους βάρος και στη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους. Το πρόβλημα εντείνεται γιατί τα τρόφιμα αυτά είναι φτηνά και εύκολα προσβάσιμα, υψηλής θερμιδικής αξίας και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, ενώ εξαιτίας της μικρής περιεκτικότητας τους σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες δεν ικανοποιούν το αίσθημα του κορεσμού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι τρεις χώρες βρίσκονται πολύ ψηλά παγκοσμίως στη παιδική παχυσαρκία με ποσοστά που ξεπερνούν το 40%.

Τα καλά νέα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούμε να επιστρέψουμε πάλι σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή που θα ακολουθεί τα πρότυπα της Μεσογειακής. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε εισάγοντας στη διατροφή μας περισσότερα λαχανικά, όσπρια και φρούτα, μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος και αυξάνοντας αντίστοιχα αυτή του ψαριού και αντικαθιστώντας τις διάφορες λιπαρές ύλες με ελαιόλαδο. Επίσης προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και η επιστροφή στις οικογενειακές αξίες που ίσχυαν παλιά στη χώρα μας, δηλαδή φαγητό που θα μαγειρεύεται στο σπίτι με φρέσκα υλικά και όσα μέλη της οικογένειας μπορούν την ώρα του φαγητού να μαζεύονται όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι για να μοιραστούν το γεύμα, μακριά από την τηλεόραση και τις οθόνες.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB