Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.) – Τι δείχνει η πρώτη μεγάλη μελέτη
Είναι πλέον γεγονός η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Πρώτης Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑΜΕΔΥ). Ωστόσο τα αποτελέσματα που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες και τα χρόνια νοσήματα παιδιών και ενηλίκων στη χώρα μας, μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 4000 παιδιών και ενηλίκων στη χώρα μας και από τα αποτελέσματα αυτά οι ερευνητές εξήγαγαν συμπεράσματα για τις διατροφικές συνήθειες και τα χρόνια νοσήματα του ελληνικού πληθυσμού.
Το πρόβλημα
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 41% των ανδρών είναι υπέρβαροι και το 16% παχύσαρκοι. Μόνο το 40% έχουν επαρκή σωματική δραστηριότητα, ποσοστό που στις σκανδιναβικές χώρες φτάνει το 70%.
Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες η μελέτη καταδεικνύει το δραματικό φαινόμενο ότι ο ελληνικός πληθυσμός καταναλώνει κορεσμένα λίπη, λίπος και πρωτεΐνη πάνω από το όριο των συστάσεων (κυρίως μέσω κατανάλωσης προϊόντων ζωικής προέλευσης), ενώ η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών (ξηροί καρποί, σπόροι και λιπαρά ψάρια) είναι πολύ χαμηλή, περίπου 5%. Επίσης εντοπίστηκε χαμηλή πρόσληψη λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E & K, χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος, ασβεστίου, σιδήρου, καλίου και μαγνησίου.
Τα καλά νέα
Σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα οι ερευνητές προτρέπουν τη βιομηχανία τροφίμων να πάρει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των προϊόντων που παράγει και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να σχεδιάσουν προγράμματα παρέμβασης για τη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης του πληθυσμού, ώστε να μειωθούν τα χρόνια νοσήματα και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.
Βέβαια ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να δράσει και να φροντίσει τη διατροφή και κατ’ επέκταση την υγεία του, ώστε να θωρακιστεί έναντι των χρόνιων αυτών νοσημάτων. Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η επιστροφή στις ρίζες μας, η επιστροφή δηλαδή στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και καλά λίπη (ελαιόλαδο) και φτωχή σε κρέας και στα επεξεργασμένα προϊόντα του.