Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Ποιες τροφές «ενοχοποιούνται» για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

20.03.2019 • JAMA Oncology

Το Harvard βγάζει στο φως άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Oncology* στο οποίο επιβεβαιώνεται η άποψη ότι συγκεκριμένες τροφές πυροδοτούν φλεγμονές στον οργανισμό μας, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ποιες είναι λοιπόν οι «ένοχες» αυτές τροφές σύμφωνα με τους ερευνητές;

  • Το κόκκινο κρέας και κυρίως τα παράγωγά του: αλλαντικά και λουκάνικα
  • Τα αναψυκτικά με ζάχαρη
  • Τα λευκά αμυλούχα τρόφιμα, όπως άσπρο ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζύμες κλπ.

Διαβάστε Περισσότερα

Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές κατέγραψαν τη διατροφή που ακολουθούσαν 121.000 συμμετέχοντες σε μια περίοδο 26 ετών!

Το Πρόβλημα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν μεγαλύτερες ποσότητες τροφών που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση φλεγμονών είχαν κατά 44% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου από εκείνους που κατανάλωναν τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση. Η κατανάλωση των παραπάνω τροφών προκαλεί φλεγμονή και με τη σειρά της η φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα καλά νέα

Η έρευνα καταλήγει ότι όσοι περιορίζουν την κατανάλωση των τροφών που ευνοούν τις φλεγμονές σε λίγες φορές το μήνα και αντίστοιχα αυξάνουν την κατανάλωση αυτών με αντιφλεγμονώδη δράση τελικά προστατεύονται ακόμα και αν έχουν αυξημένο βάρος ή χαμηλή φυσική δραστηριότητα. Τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ολικής άλεσης δημητριακά, τα φρούτα κλπ.

Ο καλύτερος μας σύμμαχος, λοιπόν, στην προστασία από τον κίνδυνο αυξημένης εμφάνισης καρκίνου είναι η Ελληνική Διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και με αντιφλεγμονώδη δράση τροφές (ελαιόλαδο, χόρτα, όσπρια, πλιγούρι, κριθάρι κτλ).

JAMA Oncology, Ιανουάριος 2018

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB