Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Πόσο νερό χρειαζόμαστε;

09.01.2020

Θα νομίζατε ότι η απάντηση περικλύεται σε μια μόνο πρόταση aλλά είναι πολύ πιο πολύπλοκο. Η κλασσική συμβουλή του να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα, ο λεγόμενος «κανόνας των 8 στα 8», φαίνεται αποθαρρυντικός. Αλλά δεν αφορούσε ποτέ μόνο το νερό. Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής προτείνει περίπου 9½ φλιτζάνια την ημέρα για τις γυναίκες και περίπου 12 την ημέρα για τους άνδρες. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα υγρά: καφέ, τσάι, χυμό, γάλα. Δε χρειάζεται να συμπεριληφθούν τα 2 με 3 φλιτζάνια υγρών που είστε τυχεροί να προσλαμβάνεται από τη τροφή σας. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο μέσος όρος που καταναλώνουν οι ενήλικες (που επηρεάζει τη σύσταση της Ακαδημίας). Εξαίρεση: άνθρωποι με μέσο όρο πάνω από 70 μόνο 7 φλιτζάνια την ημέρα. Ωστόσο, η συμβουλή είναι απλά ένας κανόνας. Το πόσο χρειάζεστε εξαρτάται από το πόσο χάνετε.

Τι ίσως επηρεάζει:
Η Άσκηση: Η φυσική δραστηριότητα ενισχύει τις ανάγκες σας σε υγρά. Δεν είναι μόνο ο ιδρώτας η άσκηση επίσης αυξάνει το νερό που χάνεται μέσω της αναπνοής και το νερό που εξατμίζεται από το δέρμα.
Η Διατροφή: Αν καταναλώνετε πολύ αλάτι ή πρωτεΐνες, οι νεφροί σας χρειάζονται παραπάνω νερό για να αποβάλλουν τη περίσσεια. Έτσι, όσο πιο πολύ κρέας και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή ακόμα και επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνετε, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεστε.
Η Καφεΐνη: «Η γενική ομολογία λέει ότι μετριάζοντας την πρόσληψη καφέ δεν αφυδατώνεστε», τονίζει η Muñoz. Σε μια έρευνα, ερευνητές τυχαία εκχώρησαν 59 νέους άνδρες να πάρουν περίπου 450, 225, ή και 0mg καφεΐνης την ημέρα. Μετά από 5 ημέρες, δεν υπήρχε διαφορά στους μετρούμενους ανα 24 ώρες δείκτες ενυδάτωσης.
Το Αλκοόλ: Το αλκοόλ απενεργοποιεί μια ορμόνη που συμβάλλει στη διατήρηση των υγρών στους νεφρούς, δηλαδή είναι διουρητικό. Αν πίνετε αλκοόλ, προσπαθήστε να πίνετε περισσότερο νερό από ότι συνήθως.
Η Τρίτη Ηλικία: Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα ούρα τους ως συνήθως. Αυτό σημαίνει περισσότερες «βόλτες» στο μπάνιο. Επιπλέον, η αίσθηση της δίψας στα άτομα αυτά εξασθενεί και για αυτό το λόγο δεν είναι πάντα σε θέση να συνειδητοποιήσουν πότε χρειάζεται να καταναλώσουν υγρά. Επίσης, τα άτομα τρίτης ηλικίας συχνά λαμβάνουν ποικιλία φαρμάκων που είτε αυξάνει είτε μειώνει τις ανάγκες τους σε υγρά.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι;
Το χρώμα των ούρων δεν αποτελεί τέλεια ένδειξη για τα επίπεδα ενυδάτωσης, αλλά είναι χρήσιμο. Το σωστό χρώμα είναι το πιο αποχρωματισμένο, καθώς είστε υπερενυδατωμένοι. Για μια πιο συστηματική προσέγγιση, μπορείτε να ελέγξετε αυτό που αποκαλείται WUT κριτήριο κατά κύριο λόγο το πρωί:
● Weight-Βάρος: Κάτω από 1% του μέσου όρου του πρωινού σας βάρους.
● Urine color-Χρώμα ούρων: «Χυμού μήλου ή πιο σκούρο».
● Thirst-Δίψα: Όχι απλά ένα ξηρό στόμα, αλλά τόσο ξηρό που αδυνατεί να παράγει σίελο.
Αν παρουσιάζετε δύο από αυτά τα κριτήρια, είναι πολύ πιθανό ότι δεν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Αν και τα τρία παρουσιάζονται, είστε σχεδόν πλήρως αφυδατωμένοι.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB