Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Τα παιδιά των χωρών της Μεσογείου είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη

05.03.2019

Η διατροφή για την οποία η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία είναι διάσημες – πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο- υποτίθεται ότι είναι η πιο υγιεινή στον κόσμο, αλλά τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν εκτοξευθεί. Για τα παιδιά της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, η Μεσογειακή Διατροφή έχει πεθάνει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που αναφέρει ότι τα παιδιά των Σουηδών είναι περισσότερο πιθανό να καταναλώσουν ψάρι, ελαιόλαδο και ντομάτες από ότι τα παιδιά στη Νότια Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα

Στην Κύπρο το 43% των αγοριών και των κοριτσιών ηλικίας 9 ετών είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία επίσης έχουν ποσοστά που ξεπερνούν το 40%. Οι μεσογειακές χώρες που έδωσαν το όνομά τους στη διάσημη αυτή διατροφή που υποτίθεται είναι η πιο υγιεινή στον κόσμο, έχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα βάρους σε όλη την Ευρώπη.

Το πρόβλημα

Γλυκά, πρόχειρο φαγητό και σακχαρούχα ροφήματα έχουν εκτοπίσει την παραδοσιακή διατροφή που βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά, το ψάρι και το ελαιόλαδο, αναφέρει ο Δρ. Joao Breda επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών νοσημάτων. Συγκεκριμένα αναφέρει «Η Μεσογειακή Διατροφή για τις χώρες αυτές έχει χαθεί. Δεν υπάρχει πια Μεσογειακή Διατροφή. Εκείνοι που είναι πιο κοντά στη Μεσογειακή Διατροφή είναι τα παιδιά των Σουηδών. Η Μεσογειακή Διατροφή έχει χαθεί και πρέπει να την επαναφέρουμε».

Τα παιδιά στη Νότια Ευρώπη τρώνε λίγα φρούτα και λαχανικά και πίνουν πολλά αναψυκτικά τύπου κόλα και άλλα γλυκά ροφήματα. Τρώνε σνακ. Τρώνε πολλά γλυκά. Καταναλώνουν πολύ αλάτι, ζάχαρη και λίπος στη διατροφή τους. Επίσης έχουν ελάχιστη φυσική δραστηριότητα. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι από τα πιο σημαντικά θέματα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Τα καλά νέα

Όμως τα καλά νέα είναι ότι οι μεσογειακές χώρες αναφέρουν το πρόβλημα και έχουν κάποια επιτυχία στη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας. Για παράδειγμα, τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των παιδιών στην Ιταλία τρώνε πια φρούτα κάθε μέρα ή τις περισσότερες μέρες την εβδομάδα. «Έχει σημειωθεί πρόοδος, αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούν να κάνουν κάτι για αυτό», αναφέρει Δρ. Breda.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB