Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Το junk food (πρόχειρο φαγητό) μειώνει το προσδόκιμο ζωής των παιδιών, έρευνες δείχνουν!

06.03.2019

Το πρόχειρο φαγητό και τα σακχαρούχα ροφήματα έχουν ένα τεράστιο αντίκτυπο στα παιδιά σε παγκόσμια κλίμακα, με τα ποσοστά των παχύσαρκων παιδιών συνεχώς να αυξάνονται και εκατομμύρια να ασθενούν από διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση, παθολογικές καταστάσεις που εντοπίζονταν μέχρι πρότινος μόνο στους ενήλικες. Τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τις παθήσεις αυτές εξαιτίας του ισχυρού μάρκετινγκ και διαφήμισης της κουλτούρας του γρήγορου φαγητού (fast food).

Διαβάστε περισσότερα

Οι τρεις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας είναι τα κράτη του Νότιου Ειρηνικού, Κιριμπάτι, Σαμόα και Μικρονησία. Ανάμεσα στις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα είναι η Αίγυπτος (όπου παραπάνω από το 1/3 των παιδιών , δηλαδή το 35,5%, ηλικίας 5 έως 17 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2013), η Ελλάδα (31,4%), η Σαουδική Αραβία (30,5%), η ΗΠΑ (29,3%), το Μεξικό (28,9%) κα το Ηνωμένο Βασίλειο (27,7%).

Το πρόβλημα

Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, πάθηση κάποτε άγνωστη στην ηλικιακή αυτή ομάδα, που μπορεί να οδηγήσει αργότερα στη ζωή σε πολύ σοβαρές επιπλοκές όπως ακρωτηριασμούς και τύφλωση. Η Παγκόσμια Οργάνωση Παχυσαρκίας (World Obesity Federation), η οποία συγκέντρωσε τα στοιχεία, προέβλεψε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στα 4,1 εκατομμύρια μέχρι το 2025.

Περίπου 13,5 εκατομμύρια παιδιά έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, κατάσταση που είναι πρόδρομος του διαβήτη. Περίπου 24 εκατομμύρια παιδιά έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και περισσότερα από 33 εκατομμύρια παιδιά έχουν λιπώδες ήπαρ ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, που είναι πιο συχνά συνδεδεμένο με τον αλκοολισμό και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και καρκίνο του ήπατος.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά τόσο για τις πλούσιες όσο και για τις φτωχές χώρες, προειδοποιώντας για αυξανόμενες οικονομικές δαπάνες για την αντιμετώπιση μιας επερχόμενης επιδημίας παχυσαρκίας. «Οι προβλέψεις αυτές πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους επιστήμονες υγείας καθώς και τους υπεύθυνους των υγειονομικών μονάδων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Tim Lobstein, διευθυντής πολιτικής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Παχυσαρκίας. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κύμα νοσηρότητας που συνοδεύει μια επιδημία παχυσαρκίας. Κατά κάποιο τρόπο ελπίζουμε ότι τα προγνωστικά θα βγουν λάθος: παίρνουν ως δεδομένο ότι η τωρινή κατάσταση θα συνεχιστεί αλλά προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να πάρουν ισχυρά μέτρα για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας και να πετύχουν τους στόχους τους για μείωση τη στα επίπεδα πριν το 2010 μέχρι το 2025».

Ελλάδα και Αίγυπτος προβλέπεται με βάση τα στοιχεία να έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας μέχρι το 2025 με τα ποσοστά να διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 36% και 36,7%.

Βρέθηκε στη συγκεκριμένη έρευνα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών με πλεονάζον σωματικό βάρος είναι στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Έκπληξη προκαλεί ο λάθος τρόπος με τον οποίο γίνεται ο σχεδιασμός της πρόσβασης σε τρόφιμα των υπό ανάπτυξη χωρών. Το μολυσμένο νερό αντικαθίσταται με κόκα κόλα και η έλλειψη καλής ποιότητας τροφίμων με εμπλουτισμένα νουντλς κάτι που δε βοηθάει σε καμία περίπτωση στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης ο θηλασμός ολοένα και δίνει τη θέση του στις βρεφικές φόρμουλες σε μεγάλες περιοχές της Ασίας, όπου παρατηρούνται ραγδαίες αυξήσεις ποσοστών υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Η πρόσβαση σε υγιεινά και καλής ποιότητας τρόφιμα είναι σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη και αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για αυτήν και τις επόμενες γενιές.

Οι διαφημίσεις γρήγορου φαγητού συνεχίζουν να επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές και το τι τρώνε τελικά τα παιδιά, κάτι που ενισχύεται και από το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες οικογένειες ζουν σε αστικά περιβάλλοντα χωρίς πρόσβαση σε χώρους για φυσική δραστηριότητα ή δε διαθέτουν χρόνο για δραστηριότητα.

Τα καλά νέα

Εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να πιάσουν τους στόχους του ΠΟΥ για να κρατήσουν τα ποσοστά παχυσαρκίας στα επίπεδα του 2010, τότε η ώρα να δράσουν είναι τώρα. Οι κυβερνήσεις μπορούν να λάβουν μια σειρά από δράσεις που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας όπως: αυστηρή πολιτική για την προστασία των παιδιών από το μάρκετινγκ πρόχειρου φαγητού (junk food), σωστή παιδαγωγική πολιτική στα σχολεία που θα προωθεί την υγιεινή διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα καθώς και πρόσβαση σε χώρους όπου τα παιδιά μπορούν να αθληθούν και να έχουν φυσική δραστηριότητα.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

+(30) 694 0014 134

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB