Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

5 λόγοι για τους οποίους τρώμε πολύ και πως θα το σταματήσουμε.

17.12.2019

Περιστασιακά το να τρώμε πολύ είναι απόλυτα φυσιολογικό, μπορεί μερικές φορές να μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα με το σώμα μας και να αποτελεί έναυσμα για δημιουργία ενοχικών και δυσάρεστων συναισθημάτων. Εδώ θα ερευνήσουμε γιατί οι άνθρωποι υπερκαταναλώνουν φαγητό, πότε αυτό γίνεται προβληματικό και πως μπορούμε να βάλουμε ένα τέρμα σε όλο αυτό για το καλό μας.

Αίτια υπερκατανάλωσης τροφής

Δεν υπάρχει μια μόνο αιτία η οποία μπορεί να ευθύνεται για το γεγονός ότι τρώμε πολύ. Οι λόγοι της υπερκατανάλωσης είναι μοναδικοί για τον καθένα. Για να καταφέρουμε να «σπάσουμε» αυτό το φαύλο κύκλο, χρειάζεται να καταλάβουμε το δικό μας κίνητρο που μας ωθεί σε αυτό και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Η καταγραφή αποτελεί ένα τεράστιο, βασισμένο σε αποδεικτικά στοιχεία έγκυρο εργαλείο που μας βοηθά να αναγνωρίσουμε και να αναπροσαρμόσουμε το φυσικό αίσθημα πείνας και τα σημάδια πληρότητας. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία του Harvard, ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων περιλαμβάνει οτιδήποτε καταναλώνουμε, συμπεριλαμβανομένων των σνακ και των ροφημάτων. Περιλαμβάνει επίσης, το τι τρώμε, το πόσο τρώμε, τι ώρα τρώμε καθώς και τον τόπο στον οποίο τρώμε, συνδαιτημόνες, παράλληλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του φαγητού και τα συναισθήματα μας πριν κατά τη διάρκεια και μετά τη κατανάλωση φαγητού.

Πρέπει να ταξινομούμε πόσο πεινασμένοι είμαστε σε μια κλίμακα απο το 1 έως το 10 πριν από κάθε γεύμα ή σνακ. Κάντε το αυτό για τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την επόμενη συνεδρία σας. Πολλοί ανακαλύπτουν ότι έφαγαν περισσότερο και πίστεψαν ότι οι διάφορες καταστάσεις, το φαγητό, άλλα άτομα και τα συναισθήματα τους αποτελούν κίνητρο για να υπερκαταναλώσουν φαγητό. Παρακάτω θα βρείτε τα 5 πιο κοινά αίτια που ωθούν στην υπερκατανάλωση.

1. Η Απερίσκεπτη Κατανάλωση Φαγητού

Πολλοί από εμας υπερκαταναλώνουμε καθώς είμαστε αφηρημένοι, συνήθως από το κινητό μας η κάποια άλλη οθόνη. Η απλή κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε αρκετά πιο προσεκτικοί σχετικά με αυτό είναι να σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια που μας ωθεί σε αυτού του τύπου την υπερφαγία. Όσο πιο πολύ καταφέρουμε να συνδυάσουμε το διαλογισμό και τη πληρότητα του νου με τη γεύση, τη μυρωδιά, το περιεχόμενο και τα συναισθήματα μας απέναντι στο φαγητό, τόσο πιο συναρπαστική θα είναι η εμπειρία και έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες υπερκατανάλωσης.

2. Το Συναισθηματικό Φαγητό.

Η υπερκατανάλωση τροφής είναι πολύ κοινή όταν είμαστε λυπημένοι, θυμωμένοι ή ακόμα και χαρούμενοι. Αποτελεί πρόβλημα όταν είναι η μόνη στρατηγική αντιμετώπισης και διαφυγής από κάτι άλλο. Δεν υπάρχει ποτέ αρκετό φαγητό που μπορεί να καταναλώσει κάποιος για να αισθανθεί λιγότερο μόνος ή να νιώσει λιγότερο λυπημένος για μια κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί στην πραγματικότητα δεν λύνουμε το πρόβλημα απλά τρώμε. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε συνθήκες που δεν περιλαμβάνουν το φαγητό για να αντιμετωπίσετε κάτι άλλο που ίσως σας απασχολεί. Καλέστε ένα φίλο, πηγαίνετε για περίπατο, ασκηθείτε, κάντε διαλογισμό, γράψτε σε ένα περιοδικό ή αφιερώστε χρόνο στη φύση. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό αν αισθάνεστε την ανάγκη.

3. Υπερκατανάλωση Λόγω Stress

Ο Αμερικανικός Σύλλογος Ψυχολογίας δημοσίευσε το Φεβρούαριο του 2014 μια έρευνα και αποκάλυψε ότι το 38% των ενηλίκων οδηγούνται στην υπερκατανάλωση τροφής και τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες εξαιτίας του stress. Τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη αυξάνονται κατακόρυφα όταν είμαστε αγχωμένοι και ως αποτέλεσμα αυτού αυξάνεται και η όρεξη μας. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε μια «λαχτάρα» για κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή/και λιπαρά. Για πολλούς το stress αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής τους, ωστόσο, το να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του είναι ζωτικής σημασίας μακροπρόθεσμα για μια πιο ποιοτική ζωή. Καλές τεχνικές μείωσης του αποτελούν η άσκηση, ο διαλογισμός και η αναζήτηση υποστήριξης από φίλους και οικογένεια. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν είμαστε υπερβολικά αυστηροί με τον εαυτό μας, είναι πιο πιθανό να αισθανθούμε στέρηση και ακολούθως να οδηγηθούμε στην υπερκατανάλωση τροφής.

4. Παράλειψη Γευμάτων και Δίαιτες

Μια άλλη κοινή αιτία υπερκατανάλωσης: Το αυστηρά ελεγχόμενο φαγητό μπορεί να προκαλέσει ολέθριες επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο σώμα, οδηγώντας σας πολύ πιθανό στην υπερκατανάλωση τροφίμων και δυσκολεύοντας σας στο να καταφέρετε να τη ξεπεράσετε. Μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην εξέλιξη μιας ρουτίνας και μιας δομής σχετικά με τα γεύματα και τα σνακ. Όσο ο οργανισμός συνηθίζει να τρώει σε σχετικά σταθερές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνονται οι πιθανότητες να πεινάσουμε υπερβολικά και έπειτα να καταλήξουμε στην υπερκατανάλωση. Αν επιθυμείτε έντονα κάτι συγκεκριμένο, μπορείτε να καταναλώσετε μια μικρή ποσότητα αυτού και στη συνέχεια να συνεχίσετε ότι κάνατε. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν καταπιέζουμε τον εαυτό μας με αυστηρότητες, είναι πιθανό να αισθανθούμε στέρηση και να οδηγηθούμε στην υπερκατανάλωση.

Ένα άλλο πρόβλημα; Οι δίαιτες δημιουργούν ενοχές και ντροπή για το φαγητό. Αν βλέπετε όλα τα τρόφιμα ότι είναι εντάξει και ότι ταιριάζουν σε μια υγιεινή διατροφή, δεν θα αποκτήσετε τόσο πολύ άγχος απέναντι στο φαγητό. Με αυτό το τρόπο, θα καταφέρετε να είστε πιο πλήρης συναισθηματικά σχετικά με τη προσέγγιση σας απέναντι στο φαγητό. Μάθετε να δίνετε προσοχή στις ενδείξεις πείνας και να «ακούτε» το σώμα σας, φάτε όταν πεινάτε και σταματήστε όταν δεν θέλετε άλλο. Αποδεχτείτε ότι το σώμα σας έχει ένα υγιές βάρος και αυτό είναι τέλειο για εσας!

5. Επεξεργασμένα Τρόφιμα και Ροφήματα

Τα βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα πέπτονται γρήγορα και οδηγούν σε κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο σώμα μας. Στην ουσία αποτελούν τη «βουτιά» που εξακολουθεί να μας κάνει να νιώθουμε πεινασμένοι. Επιπρόσθετα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν την ίδια επίδραση στους υποδοχείς ντοπαμίνης του ανθρώπινου εγκεφάλου όπως τα οπιοειδή και οι βιομηχανίες τροφίμων ξοδεύουν εκατομμύρια για να μας κάνουν να θέλουμε περισσότερα, σχετικά με μια μελέτη που διεξήχθει το 2012 σε τρέχοντα ζητήματα σχετικά με τις συμπεριφοριστικές νευροεπιστήμες. Άρα τι κάνουμε; Στοχεύουμε στο να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με εναλλακτικά τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικα συστατικά που περιέχουν πρωτεΐνη, «καλά» λίπη και φυτικές ίνες. Έτσι, εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με πιο σταθερές και μεγαλύτερης διάρκειας πηγές ενέργειας. Και προσοχή στο αλκοόλ, καθώς μπορεί να αποδυναμώσει τις αναστολές σας και να σας οδηγήσει και πάλι σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB