Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Αποτρέπω και αντιμετωπίζω την παιδική παχυσαρκία

29.02.2020

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας, ο τρόπος διαχείρισης της παιδικής παχυσαρκίας ξεκινάει με το να εντοπίσουμε τους κύριους παράγοντες που εμπλέκονται στην καθημερινότητα μας και δημιουργούν ανισορροπία στη διατροφή και τελικά το βάρος του παιδιού.


Οι τέσσερις κύριοι παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν την παιδική παχυσαρκία:

1. Απουσία προγραμματισμού στα γεύματα

2. Τσιμπολόγημα στο ενδιάμεσο των γευμάτων

3. Εξωτερική πίεση (από τους ενήλικες) ώστε το παιδί να φάει ή να μην φάει

4. Συνεχής διαθεσιμότητα τυποποιημένων σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη- αλάτι- βλαβερά λιπαρά  (Πχ. κρουασάν, μπισκότα, γκοφρετάκια, πατατάκια, σφολιατάκια,  χυμοί)


Εάν στην καθημερινότητά μας αναγνωρίσουμε κάποιους ή όλους τους παραπάνω παράγοντες, τότε πρέπει να προσπαθήσουμε να τους αλλάξουμε σταδιακά.

Εφαρμόζουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα γευμάτων & σνακ

Ξεκινάμε εφαρμόζοντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τα καθημερινά, καθιστά, γεύματα και σνακ. Προσπαθούμε να κρατάμε τις ίδιες περίπου κάθε μέρα. Προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες.

Αποτρέπουμε το τσιμπολόγημα

Στο ενδιάμεσο των γευμάτων και σνακ επιτρέπουμε μόνο νερό. Το τσιμπολόγημα δεν επιτρέπει στον οργανισμό να διαχειριστεί καλά την τροφή και οδηγεί σε συνεχή τροφοδοτήσει του οργανισμού με γλυκόζη προκαλώντας αύξηση βάρους. Επιπλέον, μειώνει την όρεξη για τα κυρίως γεύματα και έτσι μπλοκάρετε το φυσιολογικό σύστημα αυτο-ρύθμισης του οργανισμού.

Αποφεύγουμε την πίεση 

Επιπλέον, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην πιέζουμε το παιδί, με κανένα τρόπο,  να φάει λιγότερο από όσο πεινάει. Το παιδί θα πρέπει να μάθει να εμπιστεύεται τα μηνύματα του οργανισμού ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται μόνο του πότε έχει χορτάσει.

Εκπαιδευόμαστε 

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εκπαιδευθούμε ώστε να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές όταν προμηθευόμαστε τρόφιμα αλλά και να μάθουμε να οριοθετούμε τη διαθεσιμότητα και σε κάποιες περιπτώσεις και την ποσότητα, των τυποποιημένων σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλάτι & βλαβερά λιπαρά. Τα τρόφιμα αυτά δυσκολεύουν πολύ τον οργανισμό να αυτο-ρυθμιστεί και συνδέονται άμεσα με την αύξηση βάρους.

Ζητάμε τη βοήθεια ειδικού

Ένας ειδικός μπορεί να μας καθοδηγήσει και να μας υποστηρίξει στις αλλαγές ώστε να γίνουν με τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό. Σε καμία περίπτωση δεν εμπιστευόμαστε ειδικό που θα προτείνει δίαιτα ή πρόγραμμα αυστηρής διατροφής για το παιδί.


Τι άλλο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τα παιδιά και το βάρος:

Τα παιδιά τρώνε πολύ ή λίγο, ανά διαστήματα, αλλά μετά οι φυσιολογικοί μηχανισμοί αυτο-ρύθμισης εξομαλύνουν την κατάσταση. Μόνο με τον χρόνο μπορούμε να ξέρουμε εάν το σωματικό τους βάρος θα μειωθεί, θα παραμείνει ίδιο ή θα αυξηθεί. Η κληρονομικότητα και ο ιδιαίτερος τρόπος ανάπτυξης κάθε παιδιού παίζουν κεντρικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του βάρους του κατά την παιδική ηλικία.


Βοηθάμε χωρίς να δημιουργούμε μεγαλύτερα προβλήματα!

Παρεμβαίνοντας στους τρεις παραπάνω παράγοντες εξασφαλίζουμε ότι με τη στάση μας μπορούμε μόνο να βοηθήσουμε. Δηλαδή, να αυξήσουμε τις πιθανότητες το βάρος του παιδιού να παραμείνει το ίδιο, καθώς αυτό ψηλώνει, ή και να μειωθεί λίγο. Αντίθετα, στην περίπτωση που προσπαθήσουμε να “αδυνατίσουμε” το παιδί με δίαιτα, περιορισμό ποσοτήτων στο φαγητό ή αυστηρή απαγόρευση των τυποποιημένων ζαχαρούχων – αλμυρών – λιπαρών τροφίμων, είναι εγγυημένο ότι το βάρος τους θα αυξηθεί σε βάθος χρόνου, ακόμη και αν πρόσκαιρα μοιάζει να μειώνεται ή να σταθεροποιείται. Επιπλέον, μια ακατάλληλη παρέμβαση, με δίαιτα ή αυστηρό πλάνο διατροφής για το παιδί, μπορεί να προκαλέσει μόνιμο άγχος και αρνητική στάση απέναντι στο φαγητό και το σωματικό βάρος, επαναλαμβανόμενες, δαπανηρές και καταστροφικές για την υγεία, αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους, ντροπή και κοινωνική απομόνωση.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

+(30) 694 0014 134

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB