Covid-19: Εγκλεισμός στο σπίτι και τσιμπολόγημα
Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, η κρίση του κορωνοϊού αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο βάρος μας. Φαίνεται πως το άγχος και η πλήξη, που προκαλεί ο εγκλεισμός, μας ωθούν να επιλέγουμε περισσότερα μπισκότα και κατεψυγμένες πίτσες. Πολλοί διατροφολόγοι επιβεβαιώνουν ότι αυτή η κατάσταση είναι υπαρκτή. Βλέπουν (διαδικτυακά) τους πελάτες τους, να κάθονται όλη την ημέρα στους καναπέδες λίγα μέτρα μακριά από το ψυγείο και τα ντουλάπια με τις λιχουδιές.
Κάποιοι αισθάνονται την ανάγκη να φάνε όλα τα μπισκότα που έχουν αποθηκευμένα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη νέα πραγματικότητα. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι στρέφονται σε συναισθηματική κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου κατάστασης όπως είναι η πανδημία που βιώνουμε: η κατανάλωση φαγητού δρα προσωρινά ως ηρεμιστικό. Επιπλέον, πολλοί αισθάνονται ότι σήμερα όλα πάνε στραβά στη ζωή τους και σκέφτονται «τι θα πάθω εάν πάρω και μερικά κιλά;».
Βιολογικά, το στρες συνδέεται με αλλαγές στα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα μας, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της ενέργειας και του μεταβολισμού. Όταν είμαστε αγχωμένοι, η κορτιζόλη κάνει τους περισσότερους να λαχταρούμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Η αλήθεια είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού ως απάντηση στο άγχος και την αβεβαιότητα δεν μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα τη δύσκολη αυτή κατάσταση. Αντίθετα είναι πιθανό να προκαλέσει ακόμη περισσότερο άγχος και απογοήτευση καθώς θα δούμε το βάρος να ανεβαίνει και τη φυσική μας κατάσταση να επιβαρύνεται. Υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όσο διαρκεί η καραντίνα, εκτός από το να τρώμε συνέχεια όπως διάβασμα, ενασχόληση με το σπίτι ή γυμναστική. Μπορούμε ακόμη να αφιερώσουμε χρόνο ώστε να βελτιώσουμε τον τρόπο που τρώμε, και να θωρακίσουμε έτσι περισσότερο το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Πώς μπορείτε να διακόψετε το φαύλο κύκλο του συνεχούς τσιμπλογήματος;
- Προσπαθήστε να δημιουργήσετε κάποια δομή στο φαγητό σας. Προγραμματίστε τις ώρες για φαγητό και σχεδιάστε γεύματα και μερίδες. Ενσωματώστε στο πρόγραμμα ένα κενό όπου δεν θα καταναλώσετε καθόλου φαγητό.
- Αποφύγετε να τρώτε όρθιοι ή κατευθείαν από την κατσαρόλα ή την ανοιχτή συσκευασία. Προσπαθήστε να τρώτε σε πιάτο, καθιστοί στο τραπέζι.
- Φάτε πολλά λαχανικά! Συμπεριλάβετε εποχιακά λαχανικά στα κυρίως γεύματα. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής όπως είναι η παραδοσιακή μας Μεσογειακή Διατροφή.
- Αφήστε χώρο για “επιδόρπιο”. Προγραμματίζοντας ένα ισορροπημένο επιδόρπιο όπως π.χ. μπορείτε να καλύψετε την ανάγκη σας για γλυκό και να αποφύγετε έτσι την ανεξέλεγκτη κατανάλωση.
- Κινηθείτε καθημερινά τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα με ασφάλεια. Περπατήστε, τρέξτε, κάντε ποδήλατο ή εναλλακτικά ακολουθήστε ένα online πρόγραμμα διατροφής.