Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Απώλεια βάρους και Κληρονομικότητα: υπάρχει σχέση;

27.03.2019

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of the American Medical Asocciation” βρέθηκε ότι η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού και όχι τα γονίδια οδηγούν σε απώλεια βάρους.

Διαβάστε περισσότερα

Είχε προταθεί ότι διαφοροποιήσεις στο γενετικό προφίλ των ατόμων κάνουν για ορισμένους την απώλεια βάρους ευκολότερη από ότι σε άλλους ακολουθώντας συγκεκριμένες δίαιτες. Για να ελέγξουν τη θεωρία αυτή , ερευνητές από το Στάνφορντ, διεξήγαγαν έρευνα με συμμετέχοντες 609 υπέρβαρους ενήλικες που υποβλήθηκαν σε γενετικό έλεγχο και τεστ ινσουλίνης , πριν τυχαία χωριστούν σε 2 ομάδες, μία που θα ακολουθούσε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και μία χαμηλή σε υδατάνθρακες για ένα χρόνο. Η γενετική ανάλυση έδειξε διαφοροποιήσεις ως προς τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες μεταξύ των διαφορετικών ατόμων. Όμως τελικά ο μέσος όρος της απώλειας βάρους στους συμμετέχοντες ήταν περίπου 5-6 κιλά ανεξάρτητα από τα γονίδια, τα επίπεδα ινσουλίνης ή τον τύπο της δίαιτας που ακολουθήθηκε.

Αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν η υγιεινή διατροφή, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι συμμετέχοντες που έφαγαν τα περισσότερα λαχανικά, κατανάλωσαν τα λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, σακχαρούχα ροφήματα και ανθυγιεινά λιπαρά έχασαν το περισσότερο βάρος. Στους συμμετέχοντες δόθηκε η οδηγία να επιλέγουν υψηλής ποιότητας τροφές, αλλά δε τους επέβαλαν συγκεκριμένο ποσό θερμίδων προς κατανάλωση και δε τους παρείχαν συγκεκριμένα τρόφιμα. Αντίθετα τους εκπαίδευσαν σε θέματα διατροφής και τους ενθάρρυναν να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα.

 

 

Συμπέρασμα

Οι ερευνητές μέσω της συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν τη σημασία μιας αυξημένης κατανάλωσης λαχανικών και το πόσο σημαντικό είναι να απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες που θα μας καθοδηγήσουν ώστε να μπορούμε να επιλέγουμε σωστά ποιοτικές τροφές. Επίσης στην απώλεια βάρους σημαντικότατο ρόλο παίζει όχι τόσο η ίδια η δίαιτα αλλά η συνεπής και σταθερή εφαρμογή της. Τέλος οι ερευνητές μας συστήνουν ότι αντί να αρχίζουμε μια δίαιτα απώλειας βάρους θα ήταν προτιμότερο και αποτελεσματικότερο να υιοθετήσουμε καινούργιες και πιο υγιεινές συνήθειες.

Η ελληνική διατροφή θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη ίσως αρχή για να υιοθετήσουμε έναν υγιεινότερο τρόπο διατροφής παρέχοντας μας υγιεινές και υψηλής ποιότητας τροφές.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB