Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Ενσυνείδητη διατροφή και απώλεια βάρους

27.03.2019

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η ενσυνείδητη διατροφή, δηλαδή το να τρως επιλέγοντας και απολαμβάνοντας το γεύμα σου μακριά από την απόσπαση που σου δημιουργεί η τηλεόραση και οι υπολογιστές μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Διαβάστε περισσότερα

Η έρευνα εξετάζει την αποτελεσματικότητα ενός διαδικτυακού προγράμματος που αναπτύχθηκε από ερευνητές και πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, το οποίο εστιάζει στην αλλαγή της συμπεριφοράς, εκτός των άλλων, και με τη βοήθεια της ενσυνειδητότητας. Το πρόγραμμα λέει στον κόσμο ότι μπορεί να τρώει ό,τι θέλει, ακόμα και τις αγαπημένες του, υψηλής θερμιδικής αξίας (παχυντικές) τροφές. Αλλά πρέπει να τις τρώει συνειδητά, δηλαδή σκεπτόμενος μόνο την απόλαυση που του προσφέρει η κατανάλωση του γεύματος του, και ας μην το φάει όλο.

Η επικεφαλής της έρευνας η Dr Carolyn Dunn, από το North Carolina State University αναφέρει «Συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να τρώνε τις τροφές που αγαπάνε και να μην τις απορρίπτουν, αλλά να τις τρώνε με ένα πιο συνειδητό τρόπο. Για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να φάει μια τροφή παχυντική με πολλές θερμίδες, τον ενθαρρύνουμε να φάει μια-δυο μπουκιές από αυτή την τροφή με αυξημένη όμως συνειδητότητα ώστε να πάρει τη μέγιστη απόλαυση από αυτές τις μπουκιές» Επίσης άλλη έρευνα δείχνει ότι αυτές ακριβώς οι πρώτες μπουκιές είναι που χαρίζουν τη μεγαλύτερη απόλαυση. Οι επόμενες σίγουρα θα μας φορτώσουν με επιπλέον θερμίδες και δε θα μας προσφέρουν την ίδια απόλαυση. Η ειδικός προσθέτει «δε τους ενθαρρύνουμε να σπαταλάνε την τροφή αλλά τους συμβουλεύουμε να τη μοιραστούν, να την πάρουν μαζί τους για την επόμενη μέρα ή απλά να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες».

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα (80 άτομα που ακολουθούν το διαδικτυακό πρόγραμμα) δε δόθηκε κάποιο έντυπο καταγραφής τροφίμων και δε τους ζητήθηκε να καταμετρούν τι τρώνε. Κάθε εβδομάδα συμμετείχαν σε μια συζήτηση που αφορούσε σε διάφορα θέματα διατροφής και τροφίμων και ενθαρρύνονταν να περπατάνε και να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα. Μετά από έξι μήνες το 75% των συμμετεχόντων δεν είχε ξαναπάρει το βάρος που είχε χάσει ενώ μερικοί έχασαν επιπλέον βάρος.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της ενσυνείδητης διατροφής και της απώλειας βάρους. Η συγκεκριμένη έρευνα συμβάλλει στη μικρή έως τώρα βιβλιογραφία που αφορά την αποτελεσματικότητα των διατροφικών παρεμβάσεων με τη βοήθεια της ενσυνείδητης διατροφής, ώστε να ενδυναμωθεί περισσότερο η συσχέτιση αυτή.

Επιστροφη σε Ολα τα Αρθρα

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

210 3388 808

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB