20.02.2019 - 30.02.2019

«Μεγαλώνουμε Υγιή Παιδιά»

Σε συνεργασία με τον τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το 2015, αναπτύξαμε το πιλοτικό πρόγραμμα «Μεγαλώνουμε Υγιή Παιδιά» για φορείς προσχολικής εκπαίδευσης.
Η υλοποίηση της δράσης πραγματοποιήθηκε με εθελοντική συμμετοχή των μελών του διοικητικού συμβουλίου, των συμβούλων και των εθελοντών της Μαθαίνω Διατροφή.

Οι στοχοι μας

Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η δημουργία μιας σειράς παρεμβάσεων που να δίνουν ουσιαστικές λύσεις αφενός στο πρόβλημα της απομάκρυνσης των παιδιών μας από τη Μεσογειακή διατροφή και αφετέρου στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Ξεκινώντας από το δεδομένο ότι η προσχολική ηλικία αποτελεί την πλέον κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν παρεμβάσεις που αφορούν α. στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ισορροπημένης διατροφής και β. στην εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας στοχεύσαμε μέσω του πιλοτικού προγράμματος να διερευνήσουμε τα παρακάτω:

  1. Την αποτελεσματικότητα παρεμβάσεων που αφορούν στην προσχολική ηλικία.
  2. Τις δυνατότητες των φορέων προσχολικής εκπαίδευσης να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πρωτόκολλα διατροφικής πολιτικής.
  3. Τις απόψεις παιδαγωγών και γονέων
  4. Τις εκπαιδευτικές ανάγκες παιδαγωγών και γονέων

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις συστάσεις των Harvard School of Public Health & McKinsey: Overcoming Obesity και τις κατευθυντήριες οδηγίες του EU Action Plan on Childhood Obesity & WHO Europe: School and Nutrition Policy for Schools.

Τι επιτυχαμε

Κατά την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «Μεγαλώνουμε Υγιή Παιδιά», κατά τα έτη 2015-2017, είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με τους φορείς Παιχνιδαγωγείο και Σχολή Μωραΐτη. Μέσα από τη συνεργασία αυτή μπορέσαμε να επιτύχουμε όλους τους στόχους του προγράμματος και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη υποστήριξης των φορέων προσχολικής εκπαίδευσης στους παρακάτω τομείς:

  • Καθοδήγηση και δημιουργία υποστηρικτικού πλαισίου σχετικά με τη σίτιση και τη διαδικασία του φαγητού
  • Διαμόρφωση σύγχρονης διατροφικής πολιτικής
  • Διατροφική εκπαίδευση των γονέων & επιμόρφωση των παιδαγωγών
  • Εφαρμογή σύγχρονων μοντέλων διατροφικής διαπαιδαγώγησης στα παιδιά

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Μεγαλώνουμε Υγιή Παιδιά» αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του δικτύου littlespoons αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη δράσεων που αφορούν στην προσχολική ηλικία.

Απέκτησε πρόσβαση σε ειδικά προνόμια & υπηρεσίες στηρίζοντας το έργο μας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ
Ζάχαρη
Ζάχαρη (529 downloads)
Εγγραφειτε στο newsletter
Ακολουθηστε μας

Φόρμα λήψης e-booklet

Συμπληρώστε την φόρμα και κατεβάστε εντελώς δωρεάν τα e-booklets μας.

Newsletter

Εγγραφείτε για έγκυρη ενημέρωση

Like Us on FB