Back to All Articles

Έχετε παιδί επιλεκτικό με το φαγητό;

31.03.2020

Δυσκολεύεται το παιδί σας στην εκμάθηση κατανάλωσης νέων τροφίμων;


Στενοχωριέται όταν βλέπει τρόφιμα που δεν του είναι οικεία;


Τρώει πάντα μόνο λίγο και επιλέγει μόνο τα αγαπημένα του τρόφιμα;


Ανησυχεί ότι δεν θα μπορέσει να φάει εκτός σπιτιού;


Φτιάχνετε ξεχωριστό φαγητό για το παιδί σας προκειμένου να φάει κάτι;


Στενοχωριέστε γιατί δεν τρώει;


Όλα τα παιδάκια είναι λίγο ή πολύ επιλεκτικά με το φαγητό τους. Για αυτά όλα τα φαγητά είναι καινούρια και απαιτείται χρόνος και εξοικείωση για να μάθουν να τα τρώνε.

Αποφύγετε την πίεση και το άγχος

Αποφύγετε την πίεση και προσπαθήστε να μείνετε χαλαροί την ώρα του φαγητού ακόμη και αν το παιδί δυσανασχετεί ή δεν τρώει. Ο στόχος για το παιδί σας είναι να είναι ήρεμο κατά τη διάρκεια των γευμάτων ακόμη και εκείνων που περιλαμβάνουν τρόφιμα που δεν θέλει να φάει. Εάν κάτι δεν θέλει να το φάει, πείτε του «δεν είσαι υποχρεωμένος να το φας» και δείξτε του ότι το εννοείτε. Μην το πιέζετε με κανένα τρόπο για να φάει και μην μιλάτε για «καλά» και «κακά» τρόφιμα. Αποφύγετε επίσης δωροδοκίες, τιμωρίες και παρακάλια.

Κάντε τη διαδικασία του φαγητού ευχάριστη

Δημιουργήστε θετικό και ευχάριστο κλίμα κατά τη διάρκεια του γεύματος Αποφύγετε τις συζητήσεις γύρω από το φαγητό και για το αν έφαγε και τι έφαγε. Μιλήστε του για το πως πρέπει να συμπεριφέρεται την ώρα του φαγητού και τονίστε του πως είναι σημαντικό να λέει ‘ναι παρακαλώ’ για κάτι που θέλει και ‘όχι ευχαριστώ’ για κάτι που δεν θέλει. Δε χρειάζονται φωνές, επιφωνήματα τύπου «μπλιάχ» όταν δε του αρέσει κάτι ή να του ετοιμάσετε ξεχωριστό φαγητό. Συνδεθείτε, επικοινωνήστε, κουβεντιάστε για το σχολείο ή τραγουδήστε αν το παιδί είναι μικρό.

Προσφέρετε τακτικά γεύματα και καθιστά σνακ

Προσφέρετε τακτικά γεύματα και καθιστικά σνακ έτσι ώστε το παιδί να πεινάει ελαφρώς την ώρα των γευμάτων, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Μην το αφήνετε να τρώει ενδιάμεσα και να πίνει ότι θέλει (εκτός από νερό). Επιμείνετε στο πρόγραμμα των γευμάτων. Προσπαθήστε να μην μαγειρεύετε μόνο τα φαγητά που ξέρετε ότι τρώει, αλλά μαζί με το γεύμα φροντίστε να προσφέρετε 1 ή 2 τρόφιμα που ξέρετε ότι τρώει.

Back to All Articles

For more information, contact us:

210 3388 808

Download form

Kindly fill in the below form and enjoy all e-materials for free.

Newsletter

Subscribe for updates

Like Us on FB